Инсектосаурус са Новог Зеланда

На новозеландском острву Мали Гребен, човјек се, највјероватније први пут, сусрео са инсектом величине штенета! Врста за коју се мислило да је изумрла, очигледно одлично успијева на тој тачки земаљске кугле.  Инсекта који би могао да буде највећи који је икада пронађен у свијету, открио је Марк Мофет, амерички истраживач. Буба која подсјећа на огромног […]

петак, децембар 2, 2011 / 14:59

На новозеландском острву Мали Гребен, човјек се, највјероватније први пут, сусрео са инсектом величине штенета! Врста за коју се мислило да је изумрла, очигледно одлично успијева на тој тачки земаљске кугле.

 Инсекта који би могао да буде највећи који је икада пронађен у свијету, открио је Марк Мофет, амерички истраживач.

Буба која подсјећа на огромног скакавца, а припада врсти џиновска вета. Ипак, и за вету је огромна. Наиме, дуга је око 20 центиметара и приближно тешка као три миша!

Необично створење, 55-годишњи Американац из Колорада је пронашао на једном дрвету на острву Мали Гребен, на Новом Зеланду.

Мофет је са тимом истраживача отишао на острво у покушају да пронађе ове инсекте за које се вјеровало да су на том мјесту истребљени након што су Европљани донијели пацове прије много година.

– Нас троје смо двије ноћи шетали острвом и детаљно прегледали сваки педаљ вегетације у потрази за џиновским ветама. А онда смо изненада угледали једну на дрвету. И то какву!, изјавио је овај бивши шумар који се сада бави истраживањем.

– Џиновска вета је већ највећи инсект на свету, али је ово највећи примерак који је икада пронађен. Толико је уживала у шаргарепи да јој чињеница да је држимо у рукама уопште није сметала, објаснио је Мофет.

Након што су је фотографисали, Мофет и његов тим су ово невјероватно биће пустили назад на слободу.

– Ми, љубитељи буба, наслушали смо се толико прича како су бубе инфериорне на неки начин због своје величине, тако да је милина видјети оволиког инсекта. Посебно што је ријеч о највећем измјереном инсекту, задовољно је рекао на крају Мофет.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *