Индијка освојила Еверест иако има ампутирану ногу

Бивша индијска одбојкашица Арунима Синха, која је остала без ноге пошто су је пљачкаши избацили из воза у покрету, постала је прва жена са ампутираном ногом која је освојила највиши планински врх на свету Еверест. Двадесетшестогодишња Синха била је у групи од 100 алпиниста која се попела на врх Еверест на 8.848 метара надморске висине. […]

четвртак, мај 23, 2013 / 08:33

Бивша индијска одбојкашица Арунима Синха, која је остала без ноге пошто су је пљачкаши избацили из воза у покрету, постала је прва жена са ампутираном ногом која је освојила највиши планински врх на свету Еверест.

Двадесетшестогодишња Синха била је у групи од 100 алпиниста која се попела на врх Еверест на 8.848 метара надморске висине. Међу члановима експедиције биле су и прве жене из Пакистана и Саудијске Арабије којима је то пошло за руком, као и принц Катара, преноси Гардијан.

Више од 700 алпиниста до краја године учествоваће у експедицијама на Хималајима. Међу онима који ће покушати да освоје највиши врх на свијету су и 80-годишњи Јапанац Јуићиро Миура и његов главни ривал за титулу најстаријег пењача на Еверест, 81-годишњи Бахадур Шерћан из Непала.

Миура и Шерћан су иначе стари ривали. Миура је освојио врх 2008. године, када је имао 75 година и 227 дана, али му је измакло да буде уписан у Гинисову књигу свјетских рекорда јер је то исто успео Серћан дан раније, а тада је имао 76 година и 340 дана.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *