Инцко запријетио оштријим ставовима и санкцијама

Високи представник Валентин Инцко рекао је данас у Даблину да је потребна „прилагођена и циљана стратегија“ међународне заједнице да би се превазишли изазови који проистичу из новије историје БиХ и осигурала њена успјешна кандидатура за чланство у ЕУ. Чињеница је да БиХ већ дуже вријеме, за разлику од својих сусједа, не напредује, да њени лидери […]

четвртак, јун 27, 2013 / 11:11

Високи представник Валентин Инцко рекао је данас у Даблину да је потребна „прилагођена и циљана стратегија“ међународне заједнице да би се превазишли изазови који проистичу из новије историје БиХ и осигурала њена успјешна кандидатура за чланство у ЕУ.

Чињеница је да БиХ већ дуже вријеме, за разлику од својих сусједа, не напредује, да њени лидери нису спремни на компромис довело је до губљења стпљења ЕУ са БиХ, и тихе промјене курса политике појединих земаља ЕУ према њој.

Снажнији преокрет у политици међународне заједнице према БиХ, Инцко очекује крајем године.

ЕУ је одавно изгубила стрпљење са БиХ, а то сада чини се постаје и званично. Потврду за то добио је и високи представник Валентин Инцко током Конференције парламентараца земаља чланица ЕУ у Даблину. Поједине земље јасно су казале да ће промијенити политику и однос према БиХ и њеним званичницима, каже Инцко за ТВ1.

"Представник једне државе је рекао да његова држава више неће примати политичаре на високом нивоу, значи кад дође неки министар у његову земљу, примит ће га неки референт, или шеф неког одјељења, то је таква нека политика да неће бити разговора на високом нивоу, друге државе ће опет имати састанке на високом нивоу, али ће разговор бити много оштрији", каже Инзко.

Наставља Инцко, не прецизирајући о којим земљама се ради, да ће чак бити и финанцијских санкција за БиХ, у смислу да би се финанцијска помоћ ЕУ нашој земљи могла везати за постигнути политички напредак. Напредак на путу ка ЕУ, који је изостао.

"Сигнали из Европе су различити, неки кажу, нећемо више да се бавимо БиХ, и на посљедњем састанку министара вањских послова који је завршен јучер, заиста се нису бавили и нема никаквих закључака о БиХ, пошто некима је већ доста тога, с друге стране они знају да је то проблем Европе, а нико не жели да ту буде једна црна рупа", наводи Инзко.

Ставови међународне заједнице, неће се драматично промијенити преко ноћи, али ће дугорочно гледајући до тога сигурно доћи – увјерен је Инцко.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *