Инцко: ВСТС нико не смије да дира

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је данас у Сарајеву да је Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ „редовна мета директних оспоравања, пријетњи и вербалних напада изабраних званичника и неких политичких странака“. "Политичари су у више наврата покушавали да угрозе вашу улогу. Критиковали су вашу улогу и рад, те мултиетнички састав ове институције. […]

среда, фебруар 16, 2011 / 16:12

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је данас у Сарајеву да је Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ „редовна мета директних оспоравања, пријетњи и вербалних напада изабраних званичника и неких политичких странака“.

"Политичари су у више наврата покушавали да угрозе вашу улогу. Критиковали су вашу улогу и рад, те мултиетнички састав ове институције. Када нападају ову институцију, они нападају владавину закона у БиХ, нападају темеље државе. Ови напади отежавају ваш рад и ја те нападе сматрам индиректном потврдом да добро радите ваш посао", рекао је Инцко у обраћању члановима ВСТС-а на почетку њихове редовне сједнице.

Он је истакао да ће пренијети поруку свим политичким лидерима и изабраним представницима да независност правосуђа мора бити сачувана и не смије бити нарушена.

"Независно правосуђе суштински је предуслов за владавину права. ВСТС игра водећу улогу у обезбјеђивању независног, ефикасног и професионалног правосудног система", нагласио је Инцко.

Према његовим ријечима, ауторитет ВСТС-а недавно је поново директно оспорила предсједник Федерације БиХ /ФБиХ/ Борјана Кришто која је одлучила да на мјесто Уставног суда ФБиХ именује кандидата који није ушао у ужи избор ВСТС-а.

Он је нагласио да је ово већ други такав покушај Борјане Кришто да учини тако нешто.

Инцко сматра да је оснивање функционалног ВСТС-а у БиХ једна од најуспјешнијих реформи у БиХ и да је ова институција примјер у региону.

"Без вас напредак у области правосудне реформе био би немогућ. Међународна заједница ће и даље да буде уз вас и даваће вам подршку, посебно на побољшању састава ВСТС-а, процеса именовања судија и тужилаца, када је ријеч о дисциплинском поступку, те у процесу измјена и допуна Закону о ВСТС-у који је у току", истакао је Инцко, додајући да ће ВСТС и даље имати кључну улогу да се обезбиједи професионално и непристрасно правосуђе.

Он је поздравио благовремену реакцију ВСТС-а на апел Делегације Европске комисије у БиХ у борби против корупције и организованог криминала.

Предсједник ВСТС-а Милорад Новковић захвалио је за подршку међународне заједнице и Инцка лично "у одсудном тренутку развоја реформе правосудног система у БиХ".

Истичући да је ВСТС гарант правне државе и владавине права, он је навео да је посјета Инцка и његовог замјеника Родерика Мура од вишеструког значаја и у правом моменту, те да ће утицати на бољи развој реформе ВСТС-а и владавину права.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *