Инцко суспендовао и Суд БиХ

СAРAЈЕВО – Високи представник у БиХ Валентин Инцко је налогом којим је поништио одлуке Централне изборне комисије (ЦИК) суспендовао и Суд БиХ, који је надлежан да одлучује по жалбама на одлуке ЦИК-а, рекао је бивши судија Уставног суда БиХ Крстан Симић. Симић је истакао да је Инцко одлучио да први пут објави налог, а не […]

среда, март 30, 2011 / 09:00

СAРAЈЕВО – Високи представник у БиХ Валентин Инцко је налогом којим је поништио одлуке Централне изборне комисије (ЦИК) суспендовао и Суд БиХ, који је надлежан да одлучује по жалбама на одлуке ЦИК-а, рекао је бивши судија Уставног суда БиХ Крстан Симић.

Симић је истакао да је Инцко одлучио да први пут објави налог, а не одлуку као до сада, јер је одлука обавезног, а налог привременог карактера до одлуке Уставног суда ФБиХ.

“Занимљиво је да је налогом суспендовано поступање Суда БиХ, који је надлежан да одлучује по жалби на одлуку ЦИК-а. Суд БиХ је могао да исправи грешку ЦИК-а, ако је постојала. Зато је ово суспензија Суда БиХ од високог представника у БиХ“, образложио је Симић.

Он је додао да налогом Инцко није допустио да Суд БиХ изјасни на одлуку ЦИК-а, чиме је показао огромно неповјерење у правосудне институције, пише “Глас Српске".

“На непоузданост Суда БиХ одраније се упозорава, али никада није услиједио налог за неку његову одлуку, када су у питању били интереси Републике Српске, већ напротив сада, када је постојао страх да Суд БиХ не би потврдио одлуку ЦИК-а“, истакао је Симић.

Правни експерт и некадашњи предсједник Уставног суда ФБиХ Мирко Бошковић рекао је да се у правној пракси користи налог када одређена одлука, без могућности жалбе и без икаквог поговора, мора да буде спроведена.

“Овај налог високог представника је својеврсни преседан у богатој постдејтонској БиХ, у којој су се доносиле различите одлуке и дешавале интервенције“, рекао је Бошковић и додао да када се изда налог, онда ниједна друга институција не може било шта да предузима, док је тај налог на снази.

Инцко је у понедјељак суспендовао одлуке ЦИК-а, који је на сједници 24. марта, утврдио да избор предсједника и потпредсједника ФБиХ није спроведен у складу са Изборним законом и којим се поништава њихов избор. ЦИК је утврдила и да нису били испуњени услови за конституисање федералног Дома народа.(крај)дп

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *