Инцко предлаже: БиХ и РС као Кина и Тајван, а Косово никуд из Србије

Уствари, наслов смо извукли као закључак из Инцкове изјаве, да тако треба ријешити односе Србије и Космета. Кад би се мало поиграли у аналогији, наивно вјерујући у Инцково и поштење међународне заједнице, вијест би могла изгледати овако: Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко оцијенио је да би кинеско-тајвански модел могао бити рјешење проблема […]

субота, децембар 24, 2011 / 12:32

Уствари, наслов смо извукли као закључак из Инцкове изјаве, да тако треба ријешити односе Србије и Космета.

Кад би се мало поиграли у аналогији, наивно вјерујући у Инцково и поштење међународне заједнице, вијест би могла изгледати овако:

Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко оцијенио је да би кинеско-тајвански модел могао бити рјешење проблема у БиХ, као и да Косово треба да буде у саставу Србије.

Пут по узору на односе Кине и Тајвана био би могућ, а сада је потребан прагматизам, сматра Инцко, подсјетивши да се бошњачки политичари позивају на Дејтон из 1995. године, који је био прелазно рјешење за међународну администрацију у БиХ (ОХР), а истовремено је тадашњој БиХ осигурао територијални интегритет.

Од интензивне сарадње у свим областима највише користи би имали Бошњаци у централној БиХ, који би се, након што би схватили да од повратка Босанског пашалука нема ништа, напокон окренули ставрном животу, закључује Инцко.

Он је искључио као могућност отцјепљење Косова од Србије.

„То би био тријумф Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја и доказ да се исплати етничко чишћење. То никада међународна заједница не би прихватила, а ни ја као високи представник”, поручио је Инцко.

„Распад Југославије је окончан и даљих отцјепљена неће више бити”, нагласио је Инцко.

Како гласи права вијест

Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко оцијенио је да би кинеско-тајвански модел могао бити рјешење косовског проблема и изразио увјерење да ће са следећег Самита ЕУ Србији бити упућене позитивне вијести, као и да се Српска неће издвојити из БиХ.

Пут по узору на односе Кине и Тајвана био би могућ, а сада је потребан прагматизам, сматра Инцко, подсјетивши да се српски политичари позивају на Резолуцију СБ УН 1244 из 1999.године, која је била основа за прелазну администрацију на Косову (УНМИК), а истовремено је тадашњој СРЈ осигурала територијални интегритет.

Од интензивне сарадње у свим областима највише користи би имали Срби у централном и јужном Косову и то без формалног признања независности, сматра он.

У интервјуу бечком дневнику „Курир” Инцко је изразио увјерење да ће за Србију са идућег Самита ЕУ у марту 2012. бити добрих вијести, као и за Црну Гору.

У ЕУ, како је додао, потребно је веома пуно времена за многе ствари, али на крају оне ипак функционишу. „Код Шпаније је трајало девет година, а код Аустрије, заједно са приступањем Шенгену, осам година. И Србија ће доћи на ред”, увјерен је Инцко.

Он је констатовао да у ЕУ постоји умор од ширења и смањени интерес за Балкан и да се томе придружују и проблеми као што су Либија, Египат, Сирија.

Инцко је, говорећи о БиХ, истакао да Дејтонска БИХ треба најприје да буде у потпуности функционална и да, кроз промјену Устава, сви грађани треба да добију могућност да се кандидују за све функције у држави.

„Тренутно су мањине искључене из тога. Дугорочно је пуноправно чланство (БиХ) у ЕУ и НАТО једина перспектива”, рекао је аустријски дипломата.

„Европа је мировни пројекат и тек када све државе ‘старог континента’ буду део ЕУ, тај пројекат ће бити закључен”, рекао је Инцко.

Он је искључио као могућност отцјепљење Српске од БиХ.

„То би био постхумни тријумф Слободана Милошевића и доказ да се исплати етничко чишћење. То никада међународна заједница не би прихватила, а ни ја као високи представник”, поручио је Инцко.

„Распад Југославије је окончан и даљих отцјепљења неће више бити”, нагласио је Инцко. 0 КОМЕНТАРА

 1. Их кад се сјетим кад је Инцко тек дошао у БиХ, човјек није излазио из вјерских објеката, од хваљења нашег заједништва, присјећања Међугорја, будућности БиХ… а ево како која година пролази полако се све враћа на своје мјесто, Срби поново криви за све и тако, стандардна прича, ипак ми је недостајало ово, некако сам спокојнији!

 2. Кинеско-тајвански модел био би идеалан за Француску и Корзику, за Шпанију и баскију,САД и Тексас , В. Британију и С.Ирску…
  У журби заборавио Инцко да каже…

 3. Zanimljivo je da je Bosna za vreme aneksije od strane AU imala isto „visokog predstavnika“ zvanog – adlatus.
  Vise od veka kasnije Bosna ima novg „visokog“ predstavnika postavljenog od EU sada.

  I ovde se istorija ponavlja.

 4. Па то је историја за ђаке понављаче, а ми смо баш то и све док гурамо неке своје клипане, комуњаре, додике, шпирке, ћургузе, нема нама напредка…још један круг возимо около…

 5. Bigeru, a i ondašnji visoki predstavnici imali bigere pozadince. Izvuče li se ti iz „rektorata“ na čistu havu? To nekakav lančani proces: Milo pozadinac onome u papamobilu, ti milu, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *