Инцко: Отићи ће и ОХР

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је да за разлику од појединих бошњачких странака, а у првом реду Странке за БиХ, већина политичких партија у БиХ прихвата да се ОХР трансформише и ојача присуство ЕУ у БиХ. То је неминован процес који треба убрзати, нагласио је Инцко. – ОХР ће из БиХ отићи или […]

субота, јануар 29, 2011 / 11:55

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је да за разлику од појединих бошњачких странака, а у првом реду Странке за БиХ, већина политичких партија у БиХ прихвата да се ОХР трансформише и ојача присуство ЕУ у БиХ.

То је неминован процес који треба убрзати, нагласио је Инцко.

– ОХР ће из БиХ отићи или ове или сљедеће године. Сада је тренд да се овај процес убрза и да до тога што прије дође. Јасно је да ће, без обзира на различите захтјеве појединих политичких странака у БиХ, постојати све мање ОХР-а и све више Европске уније – казао је Инцко.

Додао је да ће Дејтонски мировни споразум постојати и даље, као и потреба да се прави нека врста контроле или мониторинга да ли је Дејтонски споразум испуњен и да ли се испуњава оно што је Дејтоном прописано. Истакао је да ће се у будућности видјети ко ће вршити мониторинг над спровођењем и примјеном Дејтонског споразума.

Напоменуо је да је познато да је 1996. године било превише ОХР-а, поготово за вријеме бившег високог представника Педија Ешдауна, који је имао 800 сарадника.

– Послије тога, полако се увео двојни тренд и присуство ЕУ. Њено присуство све више јача и наставља се. Још неко вријеме у БиХ ће бити тај паралелни систем, али све више ће ЕУ бити у првом плану, јер је то једина будућност БиХ. Унија и пут БиХ ка ЕУ је "љепило" свих грађана, без обзира на то да ли су Срби, Бошњаци или Хрвати или остали – казао је Инцко и нагласио да то сви желе и да је то будућност БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *