Инцко: Нећемо дозволити поништавање Суда и Тужилаштва БиХ

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да међународна заједница неће дозволити да државне надлежности попут Суда и Тужилаштва БиХ буду поништене или на други начин ограничене из било којег ентитета, јер би то представљало „директно угрожавање Дејтонског споразума“, па самим тим и државе БиХ. Инцко је рекао да закључци и одлука о референдуму, […]

понедељак, април 25, 2011 / 14:11

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да међународна заједница неће дозволити да државне надлежности попут Суда и Тужилаштва БиХ буду поништене или на други начин ограничене из било којег ентитета, јер би то представљало „директно угрожавање Дејтонског споразума“, па самим тим и државе БиХ.

Инцко је рекао да закључци и одлука о референдуму, који су у Народној скупштини Републике Српске усвојени 13. априла, сугеришу да она може одлучивати о државним питањима и додао да не може бити никаквих преговора о надлежностима које је држава добила Дејтонским мировним споразумом.

"Ако странке желе поново да преговарају о надлежностима, онда то морају учинити кроз конструктиван процес уставне реформе. Међународна заједница дијели ово мишљење и неће дозволити да успију покушаји нарушавања државних правосудних институција", рекао је Инцко за "Вечерње новости".

Према његовим ријечима, ентитети нису морали дати БиХ право на државни суд и тужилаштво, а држава има ова права у складу са Дејтонским споразумом, због чега ове институције дјелују у складу са законима које је усвојио парламент БиХ, а не Народна скупштина РС или парламент ФБиХ.

"Када су ови закони усвојени у Парламентарној скупштини БиХ, ниједан представник из РС, укључујући представнике СНСД-а, није гласао против. Ентитетски вето, такође, није коришћен у овом случају. Осим тога, Уставни суд БиХ, који је дејтонска институција, експлицитно је потврдио уставност Суда БиХ", навео је Инцко.

Он је додао да БиХ мора повећати средства намијењена државном правосуђу и да се мора осигурати да и ентитетске и кантоналне агенције за провођење закона дају своју пуну подршку државним правосудним институцијама и да адекватно санкционишу криминалце.

"Ако предсједник, Влада и парламент РС желе да се боре против корупције и организованог криминала, онда треба да раде на јачању Суда и Тужилаштва БиХ и тада ће имати моју пуну подршку. Напади на правосудне институције чине живот једноставнијим за криминалце и стварају осећај несигурности међу грађанима", навео је Инцко.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *