Инцко: На референдум Службеним гласником БиХ?

Високи представник у БиХ Валентин Инцко употријебиће бонска овлаштења и донијети одлуке о поништењу Oдлуке о референдуму у РС и санкцијама против носилаца најважнијих државних и политичких функција РС и лидера политичких партија, који су подржали одржавање референдума, сазнаје Срна у дипломатским круговима у Сарајеву. "Високи представник употријебиће бонска овлашћења. Жели да онемогући Српску да […]

понедељак, мај 2, 2011 / 10:36

Високи представник у БиХ Валентин Инцко употријебиће бонска овлаштења и донијети одлуке о поништењу Oдлуке о референдуму у РС и санкцијама против носилаца најважнијих државних и политичких функција РС и лидера политичких партија, који су подржали одржавање референдума, сазнаје Срна у дипломатским круговима у Сарајеву.

"Високи представник употријебиће бонска овлашћења. Жели да онемогући Српску да проведе Oдлуку о референдуму, тако што ће у Службеном листу БиХ објавити своје одлуке којом поништава ову о референдуму. На тај начин жели да им да правоснажност односно правно дејство, јер је свјестан да његове одлуке неће бити објављене у Службеном гласнику РС", рекао је наш извор.

Након тога, додао је овај извор, високи представник може да захтијева подршку од међународне заједнице и затражи провођење одлука које је донио.

"Високи представник намјерава да санкционише одређен број појединаца, прије свега, предсједника Републике Српске Милорада Додика, предсједника Народне скупштине Српске Игора Радојичића, високопозициониране личности у Влади РС и лидере политичких партија који су подржали референдум и имају непосредну сарадњу са Додиком", казао је саговорник Срне.

Овај извор сматра да би циљ оваквог дјеловања могао бити политичка дестабилизација РС и да би овакав поступак могао да изазове врло сложене проблеме у БиХ.

Народна скупштина РС је 13. априла усвојила Одлуку о расписивању референдума на којем ће се грађани Српске изјаснити о наметнутим законима високог представника, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ.

Грађани РС ће се на референдуму изјаснити "да ли подржавају наметнуте законе високог представника у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ и њихову неуставну верификацију у Парламентарној скупштини БиХ".

Одлука парламента Српске о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ објављена је 27. априла у Службеном гласнику РС и тиме ступила на снагу. Референдум би требало да буде одржан у првој седмици по истеку 45 дана од дана ступања на снагу одлуке.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је да ће у наредне двије недјеље искористити своја службена овлашћења како би покушао да заустави референдум./0 КОМЕНТАРА

 1. Мислим да је вријеме да се лик игнорише и крај приче! Какве санкције против политичара? Кад су наши ишли у ЕУ задњи пут? Који инвеститор је дошао овде у задњих 10 година са запада? Не могу да уведу никакве санкције. Референдум нека се одржи и нећемо више да чујемо за Високог, ПИК, амбасадоре западних земаља…

 2. је ли санцкије могу обухватити и кипарске офшоре рачуне? ако не могу, џаба сте кречили и пустите да се одржи референдум..

 3. Diplomatska i politička bitka ZA referendum trebala se davno dobiti i u samo realizaciju ovog referednuma nije se ni smjelo ulaziti bez podrške značajnih faktora. Kakva vajda od ruske podrške referednumu kada PIK komotno donosi odluke bez ruske dobre volje ili i pored ruskog otvorenog protivljenja? Nisam upoznat sa procedurama, postoje li šanse da Rusi ulože nekakav veto na radikalne poteze OHRa ili ćemo se opet tješiti na 2. Dnevniku time što su Rusi izdvojili svoje mišljenje pri pisanju zaključaka PIKa?

 4. Slika sve govori.Navodni Evro-branitelj dzamije a tek sto su zabranili burke.Hmmm…
  Vidjecemo dali je namjera Evrope da napravi Islam oazu,gdje ce otjerati svoje muslimane ili…

 5. Кад год империјални каубоји направе неку страхоту у виду месарења по муслиманском истоку, тада по принципу спојених посуда, учине страховите уступке „европским“ муслиманима у њиховој „омиљеној“ творевини…x-
  Овог јарца треба само игнорисати и показати како се може поради српске ствари подметнути и сопствена гузица, а не само народна грбача!
  Остаје да се види да ли ће Миле и компанија „постити до краја“, или ће к’о Тома Лопата постити мало пред камерама ради маркетинга!B-)

 6. Njemu bi definitivno dobro stojala 1 rupa posred čela po sistemu našeg Gavrila Principa,jer taj brđanski austrijski kreten je izgleda tolko glup da nije iz svoje istorije naučio da se može zajebavati s nama jedno vreme,al ne može dokle on to hoće;zar mu te pare što dobija za prljavi posao vrede rizika?

  Slažem se sa prethodnikom da sve te „demokrate“ sa zapada treba ignorisati jer od njih nikad nismo a ni nećemo imati ništa dobro a kamoli koristi;oni su tu da imaju koristi od nas.

  Slažem se sa prethodnikom da je nepametno potezati ovo bez jamstva Rusije,ali ne bih rekao da je Dodik bez toga pokrenuo ovaj posao,na Enovosti ruska novinarka prilično argumentovano iznosi pretpostavku da je Putin dao ta jamstva kad su razgovarali.

  Ne vidim šta će „austrougarski car“ postići pretnjama sankcijama kad bilo ko da i zameni Dodika,svi Srbi razmišljaju isto i neće u RS-u naći prozapadnog guzoliza koji bi bio poslušnik;nismo mi ni turci ni crvati.

 7. Прије тачно 20 год., један мој другар ми прича како је био 1980 у Лондону, те тамо примјетио омладину како се шета по улици са слушалицама на ушима.Он,тада, одушевљен ( данас већ давно превазиђеном ) направом званом вокмен ( Walkman ), каже:..онда сам мислио, појавиће се ово у Бањалуци за 10год., кад оно за 10год., ми се вратили 50 год. уназад…појавили се поново четници и усташе…

  Не знам је ли ми више смијешно или жалосно кад прочитам претходни коментар, али, прилика је добра, да се вратимо сви у пакету таман тих 100 година уназад.

  Власт коју смо ми изабрали, на челу са бившим премијером, данас предсједником РС, увијек игра на исту карту – генериши кризу, збиј Србе ( ове горње, који исто мисле )у редове око нечег „јако важног“, да мање мисле на цријева која им крче…и епилог је небитан, битно је да пролази вријеме, а пораз ће свакако претворити у побједу.

  Провозајте се „новим“ ауто-путом…слика и прилика свега…он је као и ми, већ одавно је кренуо негдје, никуд стигао није, и опет пролази вријеме, већ се потрошио..тапка у мјесту… Некако ми га је баш жао.

 8. Mista Chuck, 03.05.2011. 10:26:56
  Nema potrebe za patetikom.Osim tog.nisu se u BiH ponovo pojavili Cetnici i Ustase.Koliko se sjecam,vidio sam na sve strane su se viorile zelene vjerske zastave sa polumjesecom i zvijezdom.To sto neko Srbina poistovjecuje sa Cetnikom,to je vec licni problem ili neka trauma.
  Sto se tice krcenja crijeva,ako neko misli da ce nama neko platiti ukoliko pognemo glavu velikom veziru Silajdzicu,Omerpasi Lazemijasdp-iji ili sultanu Izetbegovicu II,grdno se varas.
  Ista stvar je sa novim svjetskim poretkom.Koliko god lizes dupe nekom svabi sa zapada,neces se najesti.Osim ako ti ne odobri kredit sa kamatom 300%,pa onda si kupi kod njega.
  Nego zavrni ti rukave i ako imas nekoga na selu,zasadi nesto negdje.Tek tad imas sansu da konzumiras nesto sto nije radioaktivno i muti viziju.

 9. jahac, 03.05.2011. 11:22:12

  Не негирам појаву и ових елемената које си набројао, више ми је био циљ да, као посљедицу фалсификовања историје, илуструјем непобитну чињеницу да смо се почетком деведесетих вратили 50 година уназад. Ово четници, усташе, ханџар дивизије више као иконографија тог времена…

  Ово око сагињања главе видјели смо крајем деведесетих у Србији, код великог Србина Слободана Милошевића, који је са својом политиком успио учинити да србијанске дипломате данас чим пређу границу према западу спуштају хлаче.
  И то је политика..јбг.

  А иначе, дијелим твоје мишљење око домаћег кајмака и парадајза почетком августа, вјероватно имам нешто више година од тебе у вјеруј ми, да нисам на домаћој храни, давно бих умро
  😀

 10. Mista Chuck,nemam nameru da polemišem s tobom jer ti očito nemaš stav o ničemu a smatraš sebe pametnijim od ostalih.Argumentacija ti je „obimna“ s kojima odgovaraš na moje jasno napisane stavove i razmišljanja,a ja evo,plaćam piće svakom ko kaže da je razumeo koji je tvoj stav i razmišljanje.S takvima ne treba trošiti vreme jer takve ničemu ne možeš naučiti budući da Sveznadar sve zna.

  Međutim,definirao si me kao četnika što pokazuje da ne znaš šta ta reč uopšte znači i da pratiš prozapadnjačke medije poput B92,HRT,i one federativne beha,samo oni nazivaju Srbe četnicima,upravo kao ti jer po njima (a i tebi), četnici su oni koji se od 90-te suprotstavljaju zapadnjačkom imperijalizmu (ili i ti smatraš da je ovakva demokratija OK & COOL za nas???), ulasku u jedan tako „pacifistički“ i „civilizacijski“ pakt kao što je NATO & EU,dok smatraš da je nazadno i četnički približiti se Rusiji???

  MEN,BUDI COOL FACA I RECI DA TAKO RAZMIŠLJAŠ,NEK LJUDI ZNAJU KOJE JE TVOJE KONKRETNO RAZMIŠLJANJE! DAJ ARGUMENTE KADA NEKOGA POKUŠAVAŠ DEZAVUIRATI!

  Tebi je bitan walkmen! B-) Zapad danas egzistira još SAMO na vojnoj i farmaceutskoj industriji,sva ostala je umrla jer je prešla u jače države,i na „industriji“ zabave kao najprofitabilnijem delu trećeg sektora privrede-usluga;ti si se tu uklupio,zato ti je zanimljiv walkmen,iPad i takve trićarije. Svako pametan će izvući zaključak je li to smer koji i mi treba da pratimo,jer svako pametan će razumeti da zapadu sleduje ekonomski krah što je pokazala i ova finansijaska kriza koja je uvjetovana krizom energenata kojih zapad nema i koja je generirala ovu recesiju a to će se ponoviti ubrzo još u jačem obliku.Dakle,nije meni „četniku“ to razlog što sam protiv zapada,nego ČINJENICE koje govore da zapad nema, ne samo nama šta da ponudi,nema ni za sebe i zapravo njihov cilj je preko NATO-a da OTIMA resurse malim državama;ja Srbe u toj ulozi lešinara je vidim,ti možda vidiš neke Srbe,ali takvih nema puno,videćeš,znam svoj narod.

  Ida te pitam,ako je BL nazadovala od 90-te,da li je Zagreb nazadovao,da li je talibansko Sarajevo nazadovalo,je li Skopje nazadovalo ili smatraš da su Srbi za sve krivi te 90-te i samo oni nazadovali NAKON 90-TE??? RECI MEN,DA ZNAMO KOJA SU TI UVERENJA,HRABRO,OTVORENO,JEDNOM U ŽIVOTU RECI ISKRENO!
  Toliko smo nazadovali da je recimo Bijeljina od zaostale turske kasabe 90-te postala GRAD. Do te tvoje 90-te turci su na pijaci klali kokoške nakon čega bi pljusnuli kantu vode da speru krv sa zida.Danas toga nema,al po tebi je to nazadovanje;verovatno jer ti se ne sviđa što nema turaka u Bijeljini a ima „četnika“ kakav sam ja. Od grada sa 30 000 stanovnika i kućicama od 50 m2 u užem centru,današnja Bijeljina se izgradila u grad duplo veći;isto je i sa Banja Lukom,jedino po tebi je to nazadovanje,možda zato jer nema toliko crvata nego sve „četnici“ u BL.Znaš,da ti kažem,ne mogu NAZADNI ljudi UNAPREDITI jednu Bijeljinu ,Banja Luku i celu RS,napredni ljudi jedino mogu unaprediti stvari,ili ti smatraš da je bliskoistočno Sarajevo doživelo procvat sa novih 50-tak džamija???

  Mista Chuck…samo ti nastavi da gledaš HTV,federaciju i cnn,daleko ćeš dogurati u RS-u.

 11. antialah, 03.05.2011. 16:12:26

  Ајд, уложићу напор да ти одговорим, мада те не налазим као инспиративног саговорника.

  …Njemu bi definitivno dobro stojala 1 rupa posred čela po sistemu našeg Gavrila Principa,jer taj brđanski austrijski kreten…antialah, 02.05.2011. 19:38:41

  Ову твоју „мисао“ коментаришем да бисмо по твоме, симболички а вјероватно и у стварности били враћени 100 година уназад.
  Вокмен је осамдесетих био симбол трулог запада једнако као и фармерке, мислим да само ти ту видиш неку, рецимо, технолошку завјеру.
  Жао ми је што сам споменуо ријечи „усташа“ и „четник“, али у питању је заиста истинита прича, гдје је главни лик заиста пролазио тргом ( тада Едварда Кардеља ) и видио човјек митинг, ту чуо споменуте ријечи у тада одговарајућим контекстима, па, њега јадника то асоцирало на партизанске филмове и дешавања педесет година уназад.
  Године деведесете били смо ми ( у Бањалуци, Сарајеву, Београду, Загребу ) 1о година испред Мађарске и Чехословачке. Данас су они десет година испред нас, а прошло у међувремену 20. Мислим да је 50 ту негдје.
  Испред нас су у животном стандарду и у животним проблемима.
  Волио бих да и ми имамо тај стандард и те проблеме.
  Немој реплицирати на сљедеће :
  – да сам усташа Словенац јер спомињем како се наш главни трг звао.
  – да сам југоносталгичар, признајем да јесам, јер нисам крив што сам рођен кад сам рођени што су ми лекције из историје онда биле такве какве су биле, волио сам ту земљу.
  – да ми је боље америчко њемачко мађарско говно него наша лепиња и ћевапи јер није.

  Са моја задња два пасуса, у којој цвркућем о актуелној власти, судећи по твојој реплици, видим да ниси имао проблема, тако да се заустављам.
  Надам се да сам ти појаснио своје ставове, пошто си на то апеловао.
  Ово све остало што си написао у свом тексту, објасни ти сам себи и недужним читаоцима овог форума што га прочиташе.
  Ето, не замјери шта, и надам се да те нисам разочарао.
  Поздрав!

 12. Најлакше је поједноставити ствари, гладни смо… власт је склона корупцији… недостаје слој на ауто-путу (али само један слој :D, што је ипак успјех)… те се сада све користи да би се збили редови бла бла бла, а ако се још ту могу некако додати и четници, који су увијек криви… е онда баш све функционише.

  Ништа није тако једноставно као што се чини!

  Мој утисак данас је Тања Топић! Својевремено је позивала на наметање Закона, исту ову институцију Високог представника, али је она неко ко се иначе, увијек осим тада и сада, залаже за демократију, права свега и свачега. Класична демагогија, већа од оне којој су склони политичари, је њена од данас већ чувена реченица, МИЈЕЊАТИ ЗАКОН КРОЗ ИЗМЈЕНЕ И ДОПУНЕ. Наравно, зна она како би то завршило, али… Референдум наравно, већ смо то констатовали овде, није најсрећније рјешење и није искључено да је параван за много штошта, али демагогија какву смо данас чули, бар за мене, је до сада непревазиђена.

  Врло је занимљиво како те невладине организације, финансиране из центара којима је вокмен некад био кул ствар, данас је вјенчаница принцезе ипак мало више кул, али те невладине организације никада се нпр. нису позабавиле судовима у БиХ (осим када треба оптужити РС за још нешто), који у континуитету угрожавају људска права, нпр. оно на правично суђење. Чуди ме да се нико никада није запитао, од њих, какав је то Суд који је сам себи контрола и који одлучује по жалби о својим пресудама, какав је то Суд који ретроактивно примјењује Закон, како је то могуће да предсједник таквог Суда велича Ганића, Дивјака, дајући им епитет хероја и како је могуће да такав неко суди некима који нису на његовом списаку хероја. Вјероватно нису плаћени да поставе таква питања.

 13. Mista Chuck, 03.05.2011. 14:17:49
  Pa neznam koliko si stariji i jesi li,niej ni bitno.
  Ako pamtis barem Edvarda Kardelja(ne ulicu nego kao licnost),onda smo mozda tu negdje.
  Elem,da nastavimo ovu lijepu diskusiju o nazadovanju naseg drustva u cjelini.Jeb’ga ti ko’ da si bio zamrznut poslednjih 20 godina pa si se sad povampirio i stajes nam dodatno na muku.Svima je nama jasna bit tvoje price ali sta cemo sad?Cekati da dodje neki vasionski brod Klingtonaca sa rajske planete iz neke udaljene galaksije i da nas sve ukrca,da mozemo tamo na miru pecati i ganjati leptirice?
  Pored sve muke,mene licno muci jos jedna stvar.
  Slagali su nam i za praistoriju.Neandertalci nisu izumrli!!!Naprotiv hodaju na sve strane po planeti i jedina razlika je sto ne nose kost od Mastodonta preko ramena,nego bezbol palice a umjesto koze od sabljastog tigra,nose se farmerice.
  Onaj lezilebovic Darwin je smislio nacin,kako da obmane sirotog covjeka a u isto vrijeme je dao odgovor na mnoga pitanja,koja nas muce.Ej,evolucija pici ali ne ide nista naprijed,nego stagnira.Vrste se ne usavrsavaju,nego se samo usavrsavaju sredstva ugnjetavanja slabijeg od strane jaceg.
  “Svaka akcija ima svoju reakciju“,rece neki fizicar..,jos jedan pametnjakovic.Heheh,pa mi Srbi smo to rekli davno;“kako sijes,tako ces i poznjeti“
  Vidis,ono sto se naziva “moderno drustvo“,kako neki nasi skorojevici u okruzenju vole da naglase,nije nista drugo nego zatvoren krug,mehanizam,koji ima ugradjen sistem za samo destrukciju.Ako gledamo tu istu evolucionu teoriju,kroz prizmu aktuelnih desavanja u svijetu uvidjecemo neke interesantne tendencije.
  Da bi prezivio u modernom dobu,covjeku bi bilo pozeljno zavrsiti neki fakultetic,pa poslije toga ukoliko zeli da opcini neku zenku,koja ima dovoljno reproduktivnih kvaliteta,trebao bi pokazati svoje sposobnosti dobrog lovca,koji je sposoban prehraniti mladuncad i time osigurati potomstvu,bar nogu od antilope svaki dan na meniju.Znaci mora naci dobar posao,imati neko zajebano auto i sat na ruci,koji najmanje sluzi da pokaze,koliko je sati.
  Bogami,treba tom jadniku,dobrih 20 godina,da bi zenke dale oduska hormonima i na njegovu pojavu(citaj,auto,sat,itd..)reagovale,tako sto ce nedvosmisleno signalizirati da pocinje sezona parenja.Ali,joj,sta se desava?Bioloski sat je naumoljiv,pa nastaju problemi razne prirode,tako da se prica zavrsava na umanjenom potomstvu.U isto vrijeme,nesposobniji nalazi slicnu zenku i stvara brojniju koloniju.Ako Darwin nije slago’,drustvo buducnosti ce biti na ovaj nacin drustvo debila i idiota.Sreca pa postoje neki oblici kontakta ova dva pomenuta sloja drustva,pa dobar vodoinstalater i krepka kucna pomocnica uskoce tu i tamo da se spasi,sto se spasti moze.
  No salu na stranu,sad se postavlja pitanje,sta mi da radimo u ovom ludom svijetu?Pogotovo kad uzmemo u obzir ovo nase uze i sire okruzenje.Svaki cas moze naici krdo mamuta i pregaziti nas ili se pojavi neka opaka zaraza,pa cemo morati zaustaviti disanje?O izlovljenim lovistima da i ne pricam.Mozda pocrkamo od gradi?
  Ja imam rjesenje.Samo da vidimo sta od nas ecekuje“visa rasa“,ljudi koji znaju kako uloviti mamuta.Napravicemo spisak;
  Ovako;
  1.otvoriti lovista i uvesti genetski modifikovane antilope.
  Ako necemo to,lokalni neandertalac predvodnik ce ionako izloviti ono sto je ostalo,sve sam pa cemo ionako biti prisiljeni na istu stvar.Kako god okrenes,ne ginu nam antilope sa tri roga.
  2.Promijeniti vec jednom odjecu skrpljenu od sabljastog tigra i uvesti farmerice.
  Ako necemo,sabljasti tigrovi ce ionako izumrijeti a lokalni vodja ce istrijebeiti ionako tigrove.Ne ginu nam ni uvozne farmerice.
  3.Priznati “Homo birocraticusa Europoporezskupljaca“,kao visu vrstu i rijesiti se lokalnih plemenskih poglavica za sva vremena.
  Ako necemo,poglavice ce i dalje uvoziti Evropska sarena stakalca na kredit,od kojih pecina sija ko bozicno drvce,pa nam opet ne gine da isplacujemo perlice homo birokratikusu.

  Ljudi,drzite se domaceg kajmaka,paradajza,rakije,sarme,kuruze,voca,prirodnih jaja…………….livade zjape neobradjene………….

 14. Mista,ko što vidiš, SVI SU NA TVOJOJ STRANI I PODRŽAVAJU TVOJE STAVOVEB-)

  Inače,ta osobina „ja sam uvek u pravu“ jako ti dobro stoji,pretpostavljam da imaš mnogo prijatelja i istomišljenika što se u ovom uzorku ljudi sa portala baš ne bi moglo reći,ali štA ima veze kad si ti uvek u pravu:-)))

  Samo tako nastavi,bićeš mnooogo srećan čovek,posebno ako živiš zaista u RS-u,dobro bi se zabrinuli za sebe banjalučani kad im ti daš ovakvu dijagnozu da je Banja Luka nazadovala od 90-te naovamo,kao i tvoja argumentacija zbog čega se raspala Juga i ko je za to kriv za rat.

  Mađarska bolji standard ima??? Mista,kolki ti je IQ??? Mađari su bankrotirali pre malo vremena,da imaš IQ bar blizu proseka setio bi se te činjenice;znam da ćeš odmah reći kako smo i mi bankrot ali to nije činjenica,osim toga dug Mađarske je cca preko 200 mlrd. Evra.

  Nemoj ni ti nešto da zameriš:-)

 15. antialah, 04.05.2011. 20:13:16

  …Inače,ta osobina „ja sam uvek u pravu“ jako ti dobro stoji,pretpostavljam da imaš mnogo prijatelja i istomišljenika što se u ovom uzorku ljudi sa portala baš ne bi moglo reći,ali štA ima veze kad si ti uvek u pravu:-))…

  Ја сам ти давних дана одустао од идеје „да будем у праву“.
  Свака особа је у праву за себе, јер нико не може, на жалост, ставити се у туђу кожу или ципеле…
  Свако од нас има своју истину.
  Има и једна пословица која каже..“ у једну руку си у праву, ал’ у другој ми држиш кару…

  Јбг, наравно да смо напредовали. Али, релативно.

  У Мађарској је просјечна плата знатно већа него у РС, а исто тако су јефтинији су хљеб, млијеко, месо и остало..
  И имају дуга више од нас. Али релативно.

  И ето видиш…засметала ми је она твоја идеја око елиминације службеника, па сам то коментарисао…а на крају сваке полемике све се своди на животни стандард.

  Подржавам све оне који сматрају да без колико-толико моралних људи на челу нашег ентитета нема економског опоравка. Без тога, нема нас нигдје…
  Поздрав!

 16. Mista Chuck, 05.05.2011. 00:15:53
  Ko je u pravu a ko nije,moral i etika itd.su filosofska pitanja.Kod nas folozofija najbolje zivi u kafanama a zna se da smo mi kao narod skloni “filozofiji“.
  Prostitutka zivi na prvi pogled nemoralno ali ona sama zaradjuje za svoj hljeb.Cuveni pojam 90-tih,koji je jos uvijek aktuelan “sponzorusa“je cini se relativno “moralna“ osoba,kojoj neko drugi daje za hljeb.Gdje smo sa moralom i u cemu je razlika?
  Djelomicno se slazem sa tobom u vezi “morala“ljudi kojima poklanjamo nekakve glasove,mada treba razmotriti i pobude ljudi koji glasaju bas za tog i tog lika.
  Ja se ne bih puno obazirao nato ali me interesuje osnovna funkcija tih ljudi.A to je rezultatat djelovanja.
  Ne pomaze nama druze verbalna masturbacija pojedinih “obecavaca“,velikih i grandioznih projekata i poduhvata,na koje se masa ocito pali.I to nam je jedna od posljedica bivseg sistema,gdje su bukvalno krili pravo stanje stvari,zamucivali nedostatke i gledali u “svijtlu buducnost“gradeci igromne virtualne komplekse,koji ce zaposljavati nevjerovatan broj ljudi i toaj proizvod ce neko sakom i kapom kupovati.Toga jednostavno nema.A bajka o inostranim ulagacima,koji ce poput domina “pootvarati“firme nije nista drugo nego opet ista masturbacija na koju padaju mnogi“filozofi“poput nas.
  Vratimo se malo u realnost da vidimo cime raspolazemo.
  Osim nesto energetike,glavni resurs je pitka voda i zemlja oranica,koje imamo na pretek.Dobro si napomenuo ono u vezi Madjarske,jer ta paralela nam govori ako nista drugo,da ako smo vec pisiljeni uvoziti stosta,bar ne moramo uvoziti hranu.Vremenom,kako stoje stvari,pogotovo u Evropi,ce se javiti sve veca potraznja za zdravom hranom i vjerujte da ce se izvoziti ukoliko proizvedemo.
  Cak stavise,mali pomak ili jedniostavnije,malo drugaciji pristup poljoprivredi i popularizaciji iste,moze mnogo toga da promijeni.Cuveni podsticaj o kome svi pricaju,niti je dovoljan niti ide gdje treba.Doduse s druge strane niti nema toliko interesovanja da se bave ljudi time,zato i kazem,popularizacija i motivisanje je jako bitno.
  To zahtijeva korjenite promjene i u sitemu obrazovanja,te popularizacija agronomije.
  Medjutim i nasa svijest je poprilicno negativno nastrojena prema tom pitanju pa stoga kad se vratimo moralu i zeljama,mi i dalje gutamo radije bajke o “svijetloj buducnosti“ u sastavu EU.Nekakvom vitrualnom ulaganju u jos vitualniju ekonomiju,skoro nepostojecem seoskom turizmu(mada bi se i o tome moglo pricati ukoliko ulozimo u obnavljanje starih manastira,zamkova,utvrdjenja i tome slicno) ,neodrzivim penzionim fondovima,laznim stranim ulaganjima i tako dalje i tako dalje a ukoliko neko spomene neugodnu temu poljoprivrede,kod vecine ljudi se javlja stereotipna slika (rala pokretanog volujskom zapregom) kao i nazalost aktuelna slika nesposobnosti vladajucih struktura da ucini tu granu privrede isplativom,tako sto ce napraviti balans troskova i prihoda i ustanoviti otkupnu cijenu proizvoda onakva kakva treba biti da ispuni minimum zakonitosti isplativosti.

 17. jahac, 05.05.2011. 09:04:56
  Имаш пост на чланку -Реформе у ПДП-, извини да се не понављам.
  Баш сам споменуо филозофију. 🙂
  Поздрав!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *