Инцко: ЕУ није дигла руке од БиХ

САРАЈЕВО – Високи представник Валентин Инцко изјавио је данас у Сарајеву да посјета европских званичника БиХ представља сигнал да Брисел сматра веома важним оно што се дешава у БиХ, као и да је јасно поручено да не треба доћи до даљњег кашњења у формирању државне власти.   "Мислим да је било мало упозорења да овако […]

субота, април 9, 2011 / 17:48

САРАЈЕВО – Високи представник Валентин Инцко изјавио је данас у Сарајеву да посјета европских званичника БиХ представља сигнал да Брисел сматра веома важним оно што се дешава у БиХ, као и да је јасно поручено да не треба доћи до даљњег кашњења у формирању државне власти.

  "Мислим да је било мало упозорења да овако не може даље, али истовремено и охрабрења да Европска унија куца на капију БиХ, која је европска земља, али још није чланица клуба који се зове ЕУ, што може постати уз подузете напоре", казао је новинарима Инцко, након сједнице Парламента за Европу на којој се обратио предсједник Евопске комисије Жозе Мануел Барозо.

Инцко је подсјетио да је Барозо дао снажну подршку државним правосудним институцијама, те да је нагласио да је неопходно имплементирати пресуду Европског суда за људска права у случају "Сејдић – Финци", те донијети законе о државној помоћи и попису становништва.

"Барозо је био јасан говорећи да не жели да БиХ заостаје за другим земљама у регији", казао је Инцко, наглашавајући да данас није било говора о санкцијама за бх. политичаре, јер се европски стил не базира на томе, него на договору, дијалогу, компромису и консензусу.

Инцко сматра да ЕУ има конкретан план у вези са БиХ, али да домаћи политичари морају, такођер, имати план шта желе направити са својом земљом.

"ЕУ има готов програм који омогућава БиХ да за неколико година буде кандидат за чланство. Онда почиње тежак процес трансформације, а на крају је чланство. Европа је спремна на то", казао је Инцко.

Истакнуо је да нема сигнала од домаћих политичара када је ријеч о формирању државне власти, али је нагласио да је вријеме "сазрело за формирање владе", наглашавајући да је данас било неформалних консултација, али није хтио говорити о детаљима.

Истакнуо је да Савјет за спровођење мира (ПИК) данас није расправљао о његовој одлуци о привременој суспензији одлуке Централне изборне комсије БиХ, јер још постоји могућност да се Уставни суд Федерације БиХ изјасни, ако би то неко тражио.

"Дом народа Федералног парламента још није потпун и чека се да он буде попуњен. Када се то деси процедура треба бити завршена и потребно је то објавити у Службеном листу. Онда ће наступити нови тренутак и онда ће ПИК о томе даље размишљати", казао је Инцко.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *