Имам из Меке: Протести нису у складу са шеријатом

Имам Меке, светог мјеста ислама, шеик Салех Бен Мохамед Ал Талеб оштро је критиковао талас протеста који потресају арапски свијет оцјењујући да је то „вјерски и морални хаос”. „Изазови који су се сручили на арапске земље”, гдје демонстранти позивају на „одвајање религије (од државе), вишестраначје и слободу, нису у складу са шеријатским правом и изазивају […]

петак, март 25, 2011 / 20:50

Имам Меке, светог мјеста ислама, шеик Салех Бен Мохамед Ал Талеб оштро је критиковао талас протеста који потресају арапски свијет оцјењујући да је то „вјерски и морални хаос”.

„Изазови који су се сручили на арапске земље”, гдје демонстранти позивају на „одвајање религије (од државе), вишестраначје и слободу, нису у складу са шеријатским правом и изазивају вјерски и морални хаос”, рекао је Ал Талеб.

Имам, који је изнио своје ставове у бесједи током молитве у петак, поручио је арапским лидерима да покажу „чврстину” против таквих захтјева, пренијела је званична саудијска агенција Спа.

„Ред и поредак не могу бити предмет расправе, јер они не представљају једноставну црвену линију коју нико не би требао да прелази, већ један ров у коме ће бити спаљени сви који се усуде да тамо закораче”, упозорио је имам.

Саудијске снаге безбједности биле су масовно ангажоване 11. марта у Ријаду и другим саудијским градовима, где ипак није било никаквих демонстрација после позива на мрежи Фејсбук на „дан гнева”.

Демонстрације су забрањене у тој земљи јер нису у складу са шеријатским правом и друштвеним нормама.

Ипак, шиитска мањина неколико пута протествовала је на истоку земље тражећи веће слободе и ослобађање политичких затвореника.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *