Игманска иницијатива: Нордијски модел за регион

У Београду ће данас бити одржан састанак потпредсједника парламената земаља потписница Дејтонског споразума на којем ће бити размотрен извјештај експерата Игманске иницијативе о могућностима примјене Нордијског модела сарадње за БиХ, Србију, Хрватску и Црну Гору, рекао је потпредсједник Игманске иницијативе за Србију Александар Попов. "Желимо да чујемо финалне сугестије на документ који је припремила експертска […]

петак, мај 10, 2013 / 08:14

У Београду ће данас бити одржан састанак потпредсједника парламената земаља потписница Дејтонског споразума на којем ће бити размотрен извјештај експерата Игманске иницијативе о могућностима примјене Нордијског модела сарадње за БиХ, Србију, Хрватску и Црну Гору, рекао је потпредсједник Игманске иницијативе за Србију Александар Попов.

"Желимо да чујемо финалне сугестије на документ који је припремила експертска група Игманске иницијативе, а затим ћемо тај документ представити предсједницима парламената земаља Дејтонског споразума на скупу на Цетињу средином јуна", рекао је Попов Срни.

Он је објаснио да би нордијски модел међудржавне сарадње био најпримјењивији за овај регион, јер је ријеч о земљама које припадају истом географском подручју – неке су чланице ЕУ и НАТО, а неке нису.

"Имали су и сукобе у скоријој или даљој прошлости, али су формирали Нордијски савет као облик регионалне интеграције, која је отворена зона за кретање људи и захваљујући тој сарадњи то је постала зона просперитета. Мислимо да би се њихова позитивна искуства могла добро искористити и на овим просторима", рекао је Попов.

Он је објаснио да је идеја да се, попут нордијских земаља, крене од интерпарламентарне сарадње и тако уђе у процес који ће омогућити да се сарадња интензивира у појединим областима и на начин који ће одредити сами парламенти.

Попов је рекао да је данашњи скуп у Београду тек један од консултативних скупова, а један од њих је одржан зимус у Сарајеву и на њему су учествовали представни спољно-политичких одбора парламената и одобра за европске интеграције.

"Могућности за сарадњу пружају се у областима енергетике, заштите животне средине, борбе против елементарних непогода и у области културног насљеђа, а на састанку предсједника парламената четири земље на Цетињу би потписали писмо о намјерама и онда би се ишло у изградњу модалитета те сарадње", рекао је Попов.

Скуп ће отворити предсједник Скупштине Србије Небојша Стефановић, а испред БиХ учествоваће посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић, будући да су замјеници предсједавајућег Представничког дома БиХ Милорад Живковић и Денис Бећировић спријечени због раније заказаних обавеза.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *