Идемо на Јупитер!

Америчка свемирска агенција НАСА припрема се да 5. августа лансира свемирску сонду у правцу Јупитера, највеће планете нашег Сунчевог система, јавља Глас Америке. Сонди названој „Џуно” биће потребно пет година да стигне до планете (према плану агенције то ће бити у јулу 2016. године), а научници се надају да ће уз њену помоћ сазнати више […]

уторак, јун 14, 2011 / 22:28

Америчка свемирска агенција НАСА припрема се да 5. августа лансира свемирску сонду у правцу Јупитера, највеће планете нашег Сунчевог система, јавља Глас Америке. Сонди названој „Џуно” биће потребно пет година да стигне до планете (према плану агенције то ће бити у јулу 2016. године), а научници се надају да ће уз њену помоћ сазнати више о настанку свемира.

Јупитер, иначе највећа планета у Сунчевом систему, 1.300 пута је већа од Земље, и састоји се углавном од водоника и хелијума. Крај ње су у прошлости пролетјеле сонде „Пионир” и „Војаџер”, око ње облетјела је сонда „Галилеј”, а сонда „Џуно” полетеће у мисију детаљнијег истраживања мистерија те огромне планете.

„Ова мисија ће се бавити порјеклом нашег соларног система. Покушаћемо да схватимо како је соларни систем настао”, каже инжењер Тим Халбрук који руководи градњом сонде у „чистој” соби компаније „Локид-Мартин.

„Џуно” ће испитивати снажно магнетско поље и атмосферу Јупитера и покушаће да открије да ли има чврсто језгро. Да би имала довољно енергије за инструменте сонда ће имати три огромна крила са соларним ћелијама.

„Ово ће бити први пут да ћемо ићи тако далеко од Сунца, али ћемо за производњу струје користити сунчеву а не нуклеарну енергију. Три крила имаће површину од 60 квадратних метара. Круг те површине имао би пречник од 18 метара”, каже Халбрук и додаје да соларни систем производње струје има своја ограничења.

„Одмах по лансирању, када се размотају, соларне ћелије даваће максимално 18 киловата струје. Али када сонда стигне до Јупитера исте ћелије ће генерисати само 400 вати. Прво је довољно за напајање неколико кућа, а друго за неколико сијалица”, појашњава инжењер Халбрук.

НАСА саопштава да су данашње соларне ћелије 50 одсто ефикасније од оних пре 20 година, док данашњи уређаји троше мање струје. Пуно напајање биће им потребно само шест сати дневно, током 11-дневног облетања око Јупитера.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *