ИАЕА: У Јапану најгоре вјероватно прошло

БЕЧ – Замјеник директора Међународне агенције за атомску енергију Денис Флори изјавио је данас у Бечу да је у Јапану вероватно најгоре прошло, барем кад је у питању цурење радијације из оштећене нуклеарне електране. Флори је новинарима рекао да очекује да ће укупна количина радијације ослобођене из електране Фукушима један бити само "мало већа од […]

среда, април 20, 2011 / 12:09

БЕЧ – Замјеник директора Међународне агенције за атомску енергију Денис Флори изјавио је данас у Бечу да је у Јапану вероватно најгоре прошло, барем кад је у питању цурење радијације из оштећене нуклеарне електране.

Флори је новинарима рекао да очекује да ће укупна количина радијације ослобођене из електране Фукушима један бити само "мало већа од данашње" уколико "ствари буду текле како је предвиђено", нагласивши да је предвиђање засновано на процјени ситуације.

Јапанска електроенергетска компанија ТЕПКО која управља оштећеном нуклеарком током викенда је објавила мапу пута, наводећи да ће бити потребно девет мјесеци да се електрана охлади и затвори, док су јапанске власти признале да би тај рок могао бити и дужи.

Флори је додао да ће ИАЕА у Јапану имати улогу савјетника и помагати у остваривању циљева из мапе пута.

Нуклеарна електрана Фукушима 1 оштећена је у катастрофалном земљотресу и цунамију који су 11. марта погодили североисток Јапана, усмртивши, према процјенама, око 25.000 људи. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *