ИАЕА: Позитивни помаци у Фукушими

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је данас да је било одређених помака набоље у напорима инжињера да умање посљедице оштећења нуклеарне електране Фукушима након земљотреса и цунамија. "У протеклих 24 часа било је неких позитивних помака, али је општа ситуација и даље веома озбиљна", рекао је званичник ИАЕА, додајући да је смањен интензитет […]

понедељак, март 21, 2011 / 09:57

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је данас да је било одређених помака набоље у напорима инжињера да умање посљедице оштећења нуклеарне електране Фукушима након земљотреса и цунамија.

"У протеклих 24 часа било је неких позитивних помака, али је општа ситуација и даље веома озбиљна", рекао је званичник ИАЕА, додајући да је смањен интензитет водене паре, која се диже из једног од прегријаних реактора електране.

 

Према званичним подацима, број погинулих у земљотресу и цунамију порастао је на 8 450, док се 12 931 води као нестало.

 

Проток електричне енергије дошао је до три реактора електране и то би могло да ускоро омогући употребу водених пумпи.

 

Јапански инжињери посипају водом горивне шипке како би покушали да их охладе и тиме спријече истицање радијације.

 

Мјештанима околних насеља речено је да не пију воду из чесме због великог степена радиоактивног јода.

 

Због лоших временских услова јапански премијер Наото Кан морао да је откаже планирају посјету радницима недалеко од Фукушиме.

 

Лоши временски услови узрок су и одлагања спасилачких напора у префектури Мијаги, гдје су полицијски званичници изразили увјерење да би број погинулих могао достићи 15 000.

 

Званичник из Мијагија Кијоћиро Токаирин рекао је да због јаких кишних падавина хеликоптери не могу да испоручују хуманитарну помоћ на мјеста до којих се не може доћи копненим путем.

 

Обилне кише изазивају бојазан и од контаминације због чега су званичници из префектуре Фукушима упутили упозорење да људи не излазе напоље, или да у случају да покисну да брзо осуше одјећу. Забринутост изазива могућа контаминација хране.

 

Британска медијска кућа Би-Би-Си јавила је да се очекује да ће јапанска влада касније током дана објавити нове мјере у покушају спречавања контаминације прехрамбених производа.

 

Током викенда у спанаћу и млијеку произведеним на фарми недалеко од Фукушиме пронађени су повишени нивои радиоактивног јода, мада је саопштено да отривени степени радијације не представљају опасност по људско здравље.
У најугроженијим дијеловима Јапана пријављене су несташице хране, воде и лијекова.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *