ИАЕА: Иран проширује нуклеарне активности

Иран је остварио значајан напредак на проширењу свог нуклеарног програма, укључујући ново постројење које би могло да представља други начин за производњу материјала за нуклеарну бомбу, наводи се у новом извјештају Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА). У најновијем четворомјесечном извјештају ИАЕА тврди се да је Техеран убрзао инсталацију напредне опреме за обогаћивање уранијума у […]

четвртак, мај 23, 2013 / 09:22

Иран је остварио значајан напредак на проширењу свог нуклеарног програма, укључујући ново постројење које би могло да представља други начин за производњу материјала за нуклеарну бомбу, наводи се у новом извјештају Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА).

У најновијем четворомјесечном извјештају ИАЕА тврди се да је Техеран убрзао инсталацију напредне опреме за обогаћивање уранијума у постројењу у Натанцу, као и да је допремио реакторски суд у ново постројење у Араку, који још није инсталиран.

Бојазни западних држава углавном су фокусиране на постројења за обогаћивање уранијума у Натанцу и Фордову, пошто би такав материјал могао да послужи као језгро нуклеарне бомбе.

Стручњаци тврде да би у постројењу за производњу тешке воде у Араку које је изградњи, могао да се поновном прерадом нуклеарног горива произведе плутонијум, такође материјал за бомбу, пренијеле су агенције.

У извјештају ИАЕА пише да је Иран у Натанцу исталирао 700 центрифуга ИР-2м, у поређењу са 180 које је имао у фебруару.

Иранске власти су најавиле да ће инсталирати око 3.000 нових центрифуга у Натанцу, гдје већ постоји око 13.500 нових модела – и тиме убрзати обогаћивање уранијума.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *