ХСП љут на Патрика Муна

Хрватска странка права Херцег-Босне (ХСП ХБ) упутила је отворено писмо америчком амбасадору у БиХ Патрику Муну, наводећи да његова изјава о трећем ентитету погодује великобошњачким плановима, те да од САД очекују територијалну и институционалну заштиту хрватског народа у БиХ. “Ваша изјава да трећи ентитет не би био добро рјешење управо погодује великобошњачким плановима, па је […]

понедељак, фебруар 14, 2011 / 19:13

Хрватска странка права Херцег-Босне (ХСП ХБ) упутила је отворено писмо америчком амбасадору у БиХ Патрику Муну, наводећи да његова изјава о трећем ентитету погодује великобошњачким плановима, те да од САД очекују територијалну и институционалну заштиту хрватског народа у БиХ.

“Ваша изјава да трећи ентитет не би био добро рјешење управо погодује великобошњачким плановима, па је сматрају зеленим свјетлом за даљу мајоризацију хрватског народа. ХСП Херцег-Босне сматра да је САД гарант равноправности три народа у БиХ и очекујемо територијалну и институционалну заштиту хрватаског народа у БиХ“, наводи се у писму.

ХСП Херцег-Босне сматра да је амерички модел уређења државе са три нивоа власти изврстан примјер за уређење БиХ, а да је британски модел још јаснији примјер функционисања државе и народа у њој.

“На овај начин била би успостављена политичка равнотежа интереса, а мањинска права народа рјешавала би се реципроцитетом, односно загарантованом квотом извршне и законодавне власти у Сарајеву, Мостару и Бањалуци за све народе“, додаје се у писму.

ХСП Херцег Босне наводи да је садашње уређење Федерације БиХ са четири нивоа власти прегломазан административни апарат који не гарантује територијалну и институционалну равноправност народа, подсјећајући да би по америчком или британском моделу биле потребне само двије владе и скупштине у ФБиХ са сједиштима у Мостару и Сарајеву.

У писму се наводи да би простор "који је ‘одбранио ХВО, а који се сматра трећим ентитетом“, био гаранција спречавања политичког насиља бројнијег народа над малобројнијим.

“Надамо се да ћете све наше аргументе узети у обзир и дати пуни допринос праведном уставноправном уређењу у БиХ, а што подразумијева територијалну и институционалну равноправност сва три народа у БиХ“, наводи се у писму ХСП-а ХБ упућеном америчком амбасадору у БиХ.

Амерички амбасадор у БиХ Патрик Мун изјавио је у петак, 11. фебруара, да би за САД стварање трећег ентитета у БиХ био корак уназад.

"Приједлоге у вези са стварањем трећег ентитета не видимо као правилан корак. То видимо као корак назад. Стога, вјерујемо да постоје начини на које би требало и могла да се успостави равноправност Хрвата и надамо се да ће представници хрватских странака наћи такве начине", рекао је Мун новинарима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *