Хрватски суд: Главаш не може бити носилац листе

Одлука Државне изборне комисије да Бранимир Главаш, осуђен за ратне злочине над Србима у Осијеку, може да буде носилац изборне листе неуставна је. Уставни суд Хрватске саопштио је да одлука ДИК о Главашу, који издржава осмогодишњу казну затвора у Зеници, не обезбјеђује заштиту уставних вриједности. Одговорност за правне последице уставноправно неприхватљивих одлука сносе њихови доносиоци, […]

субота, новембар 12, 2011 / 19:35

Одлука Државне изборне комисије да Бранимир Главаш, осуђен за ратне злочине над Србима у Осијеку, може да буде носилац изборне листе неуставна је.

Уставни суд Хрватске саопштио је да одлука ДИК о Главашу, који издржава осмогодишњу казну затвора у Зеници, не обезбјеђује заштиту уставних вриједности.

Одговорност за правне последице уставноправно неприхватљивих одлука сносе њихови доносиоци, оцијенио је суд.

Уставни суд оцјењивао је одлуку Државне изборне комисије да Главаш може бити носилац листе Хрватског демократског савеза Славоније и Барање (ХДССБ), али не и кандидат на парламентарним изборима 4. децембра.

Према оцјени Уставног суда Хрватске, тако нешто није могуће.

У образложењу, Уствани суд је навео да "изборни поступци увијек су најважнији тест привржености истинској политичкој демократији која је утјеловљена у Уставу Републике Хрватске. Ријеч је о интегрисаном систему за заштиту људског достојанства у којем кључну улогу имају демократија и владавина права".

Суд је наглсио да логика изборног процеса мора бити истовјетна тој уставној логици.

"Она мора водити сва надлежна тијела у проналажењу пута до појединачних рјешења у сваком конкретном случају", наводи суд.

Суд је оцијенио да је несумњиво да, са аспекта утицаја на бираче и цјелокупни изборни процес носилац листе има и правно и фактички јачу позицију од самих кандидата на дан избора, јер се имена кандидата, за разлику од имена носилаца листе, не појављују на гласачким листићима, преносе медији у Загребу.

Предсједник ХДССБ-а Владимир Шишљагић затражио је у уторак да ДИК заузме став може ли Главаш, сходно законским прописима и уставом, на парламентарним изборима искористити пасивно бирачко право као носилац изборних листа ХДССБ, као кандидат на изборној листи или као носилац и кандидат изборне листе.

Шишљагић је питао постоје ли икакве препреке да Главаш, правоснажно осуђен на безусловну затворску казну дужу од шест мјесеци, коју издржава у другој држави, буде истакнут за носиоца страначке листе.

ДИК је објавила да Главаш може бити носилац листе, али не и кандидат на предстојећим парламентарним изборима.

Главаш је због ратних злочина почињених 1991. године над српским цивилима у Осијеку, у случајевима познатијим као "селотејп" и "гаража", осуђен на осам година затвора, али казну издржава у БиХ где је побјегао прије изрицања првостепене пресуде.

Кад је пресуда постала правоснажна, он је изабрао да казну служи у БиХ, с обзиром на то да има држављанство те земље.

Најава да ће Главаш бити носилац изборне листе изазвала је општу осуду међу невладиним удружењима која су оцијенила да је крајње непримјерено да ратни злочинац буде носилац листе.

Најаву су осудиле и бројне странке, па је и премијерка и предсједница ХДЗ Јадранка Косор рекла да би ХДССБ, због непризнавања устава и правног поретка Хрватске, требало распустити.

Коначну одлуку о ваљаности листа, ДИК ће донијети сходно законом утврђених 48 часова од истека рока за предају кандидационих листа који истиче у понедељак у поноћ. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *