Хрватски Агрокор купује Меркатор у сриједу

Хрватска компанија Агрокору сриједу постаје власник словеначког терговачког ланца Меркатор, јавили су медији у Љубљани у којој су поједини синдикати, политичари и министри словеначке владе на одласку, незадовољни договореним послом. У разговору за словеначку телевизију који је пренијела и Хрватска телевизија (ХРТ), извршни потпредсједник Агрокора Иван Црњац изјавио је да за 52 одсто та компанија […]

субота, децембар 17, 2011 / 13:53

Хрватска компанија Агрокору сриједу постаје власник словеначког терговачког ланца Меркатор, јавили су медији у Љубљани у којој су поједини синдикати, политичари и министри словеначке владе на одласку, незадовољни договореним послом.

У разговору за словеначку телевизију који је пренијела и Хрватска телевизија (ХРТ), извршни потпредсједник Агрокора Иван Црњац изјавио је да за 52 одсто та компанија нуди преко 800 милиона евра и преузимање укупног дуга који износи 1,1 милијарду евра.

„Куповина Меркатора ће бити финансирана преко капитала Агрикора, значи чистим новцем, што значи да преузимањем Меркатора неће доћи до повећања висине дуга на нивоу Агрокора, што је могуће тако што ће Агрокор добити нове акционаре”, рекао је Црњац.

Агрокор, чији је власник хрватски тајкун Ивица Тодорић, даје шест јемстава, међу којима и да финансијски дио трансакције не сме садржавати више од 30 одсто дуга.

Сједиште Меркатора би било задржано у Љубљани укључујући и бренд те компаније на најмање пет година, док би добављачи задржали услове три године после преузимања.

„Сама чињеница да је неко спреман уложити у Агрокор око 600 милиона евра свог капитала да добије мањинско учешће у компанији показује праву финансијску стабилност Агрокора, оцијенио је Црњац који је објелоданио да ће међу новим акционарима бити Европска инвестиона банка, Међународна финансијска корпорација (ИФЦ) и инвестициона банка Џ.П.Морган.

Црњац тврди да се Агрокор обавезао да неће бити смањивања плата и осталих права запослених, као и да неће бити отпуштања.

„Уколико неко буде отпуштен добиће отпремнину и још 15.000 евра”, рекао је Црњац.

Словеначко министарство финансија се, међутим, изјаснило против продаје, док је предсједник Данило Тирк казао да „све треба добро одвагати”.

Министар пољопривреде Дејан Жидан се зачудио „што се продају велика предузећа неком ко је без новца.„

„Агрокор је крајње нетранспарентна компанија, па их позивам да своје финансијске податке објаве у цјелини”, рекао је Марко Голоб из словеначке Агенције за управљање капиталним инвестицијама.

У словеначком синдикату трговине сматрају да Агрокор купује предузећа, а смањиваће права запосленима да би се извукли из дугова и зато су за уторак најавили протест због продаје.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *