Хрватска потписала, од Нове године у Европској унији

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић и предсједница владе Јадранка Косор потписали су данас у Бриселу Уговор о приступању Хрватске Европској унији. Поред овог документа, потписали су и Завршни акт, завршни политички документ Међувладине конференције који садржи све што је договорено током досадашњих преговора о приступању Хрватске Европској унији. Ова два документа потписали су и шефови држава […]

петак, децембар 9, 2011 / 14:37

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић и предсједница владе Јадранка Косор потписали су данас у Бриселу Уговор о приступању Хрватске Европској унији.

Поред овог документа, потписали су и Завршни акт, завршни политички документ Међувладине конференције који садржи све што је договорено током досадашњих преговора о приступању Хрватске Европској унији.

Ова два документа потписали су и шефови држава или влада земаља чланица ЕУ.

Предсједник Европског савјета Херман Ван Ромпеј честитао је Хрватској на томе што ће постати 28. земља чланица ЕУ.

„За више од 500 милиона грађана, данашња Европа је најперспективнији, најсигурнији и најслободнији континент на свијету. Примјер Западног Балкана показује како је европска перспектива донијела стабилност, сигурност и просперитет у регион, који је био разорен ратом прије само петнаест година“, рекао је Ромпеј.

Прије официјелног датума пријема Хрватске у Европску унију, 1. јула 2013. године, указао је Ромпеј, Хрватска мора да настави реформе, усвоји европске законе и обезбиједи њихову пуну примјену.

Предсједник Европског парламента Јежи Бузек је рекао да очекује да ће грађани Хрватске на референдуму о приступању дати свој глас за европску будучност те земље.

„Учинили сте изванредан посао у процесу реформи, али као за сваки маратон, морате да пронађете снаге за финиш“, нагласио је Бузек и навео да Хрватска мора да постане узор у региону, са идејом да сусједним земљама помогне у прикључењу.

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо казао је како Европа одаје признање Хрватској, њеним вођама и народу на томе што су остали одани заједничком европском циљу.

„Хрватска је најбољи доказ о томе колико је снага наше политике проширења снажна и како може бити успјешна“, рекао је Барозо и позвао Хрватску да пошаље остатку региона поруку охрабрења да су им врата Европске уније отворена.

Јосиповић је истакао да се потписивање Уговора о приступању Хрватске ЕУ-у, “ по својој важности налази уз одлуку Хрватског сабора о независности“.

Јосиповић је искористио прилику и да се захвали свима онима, који су дали животе да би се, како је он објаснио, „модерна Хрватска вратила европском политичком простору, којем је одувијек припадала“.

„Хрватска жели да буде промотер мира и владавине права у дијеловима Европе који се још увијек стабилизују и желимо да осигурамо успјех проширења ЕУ на сусједне земље“, навео је Јосиповић.

Хрватска премијерка је изразила увјерење да ће грађани Хрватске на референдуму великом већином подржати улазак Хрватске у ЕУ.

„С поносом поздрављам своју Хрватску од Вуковара до Дубровника. Поносна сам што сам дио овог историјског тренутка. Нека живи једина и вјечна Хрватска, нека живи и напредује Европска унија“, закључила је предсједница хрватске владе.0 КОМЕНТАРА

  1. Али шапутање на увце, намигивање је апсолутни догађај… потис није. Словеначко-хрватска романтична прича… 😀

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *