Хрватима се сад не иде у ЕУ

ЗАГРЕБ – Подршка грађана уласку Хрватске у ЕУ драматично је пала дан након што је Хашки трибунал изрекао осуђујуће пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, показало је истраживање агенције Ипсос Пулс. Прије седам дана за улазак у ЕУ било је 60 одсто грађана Хрватске, а дан након изрицања пресуде на референдуму би позитивно […]

недеља, април 17, 2011 / 09:31

ЗАГРЕБ – Подршка грађана уласку Хрватске у ЕУ драматично је пала дан након што је Хашки трибунал изрекао осуђујуће пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, показало је истраживање агенције Ипсос Пулс.

Прије седам дана за улазак у ЕУ било је 60 одсто грађана Хрватске, а дан након изрицања пресуде на референдуму би позитивно гласало само 35 одсто грађана.

Према истраживању, 93 одсто грађана сматра неправедном пресуду којом је акција "Олуја" хрватске војске и полиције 1995. године окарактерисана као злочиначки подухват, док само четири одсто сматра да је праведна.

Чак 90 одсто грађана било је огорчено кад је чуло пресуду, седам одсто их је било равнодушно, а два одсто грађана је исказало задовољство. Пресудом и висином казни било је изненађено 49 одсто грађана, док је 27 одсто очекивало такву пресуду.

Истраживање је показало да 32 одсто грађана сматра да је влада Јадране Косор најодговорнија за хашку пресуду, владу Иве Санадера одговорном сматра 13 одсто испитаника, владу Ивице Рачана 10 одсто, а да је одговорна политика мисли 11 одсто грађана.

Бившег хрватског предсједника Стјепана Месића одговорним сматра девет одсто грађана, хашко тужилаштво или Карлу дел Понте, која је написала оптужницу, одговорном сматра осам одсто, некадашњег хрватског предсједника Фрању Туђмана и његову власт јер није процесуирала злочине одговорним сматра седам одсто, судије расправног вијећа Хашког суда пет одсто грађана, адвокате два одсто, а актуелног предсједника Иву Јосиповића сматра одговорним један одсто грађана.

Нешто више од половине анкетираних грађана, њих 55 одсто, сматра да је до таквих пресуда дошло због лоших потеза власти у сарадњи с Хагом, а 45 одсто грађана мисли да је до тога дошло због притисака појединих страних држава на суд. Око 26 одсто испитаних сматра да су овакве пресуде дошле због непроцесуирања починилаца појединачних злочина на вријеме, односно током деведесетих.

Чак 87 одсто грађана сматра да хрватске институције нису учиниле што је било у њиховој моћи да пресуда буде повољнија по генерале, али и Хрватску, а стварну кривицу генерала види само пет одсто грађана. Око осам одсто их сматра супротно, да је влада учинила све што је могла, а пет одсто грађана није знало одговор на то питање.

Након таквих пресуда, 68 одсто грађана сматра да ће слика о протеклом рату сада бити неправедно лошија, седам одсто анкетираних је мишљења да ће слика о рату бити реалнија, а 13 одсто испитаних сматра да ове пресуде неће имати никакав утицај на оцјену рата, показало је истраживање.

Генерал Анте Готовина осуђен је на 24 године, а Младен Маркач на 18 затвора за учешће у удруженом злочиначком подухвату у акцији "Олуја" с намјером да се присилно и трајно уклони српско становништво из Хрватске. (крај)ск

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *