Хрвати протестују пред зградом УН-а у Њујорку

Пред зградом УН у Њујорку протестовало је око 200 Хрвата, тражећи ослобађање хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача, који су осуђени за учешће у удруженом злочиначком подухвату с циљем протјеривања Срба из Крајине 1995. године. Протест против пресуде Хашког трибунала хрватским генералима, под називом "Ослободите генерале Готовину и Маркача", организовала је група демонстраната који […]

среда, април 27, 2011 / 11:02

Пред зградом УН у Њујорку протестовало је око 200 Хрвата, тражећи ослобађање хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача, који су осуђени за учешће у удруженом злочиначком подухвату с циљем протјеривања Срба из Крајине 1995. године.

Протест против пресуде Хашког трибунала хрватским генералима, под називом "Ослободите генерале Готовину и Маркача", организовала је група демонстраната који су раније покренули акцију скупљања 60 000 долара, колико им је потребно да закупе оглас преко цијеле странице "Њујорк тајмса", а којим би скренули пажњу на пресуду хрватским генералима, коју сматрају неправедном.

"Ово нема ништа с политиком, ово је протест против Хашког суда", рекла је хрватским медијима Маријана Шпрајц, једна од организатора протеста пред зградом УН.

Хашки трибунал је 15. априла изрекао казну од 24 године затвора хрватском генералу Анти Готовини и 18 година затвора Младену Маркачу, прогласивши их кривим за учешће у удруженом злочиначком подухвату, чији је циљ био присилно и трајно уклањање српског становништва са подручја Крајине у Хрватској током и послије операције "Олуја" у љето 1995. године. Генерал Иван Чермак ослобођен је по свих девет тачака оптужнице.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *