Хранимо се старим месом из Аргентине и Бразила

Грађанима РС у месницама се подваљује роба најлошијег квалитета јер на прозводима не постоји декларација о квалитети и земљи поријекла! Грађанима РС у месницама се масовно подваљује роба најлошијег квалитета јер на прозводима, које месари продају под ознаком "домаће", углавном се налази залеђено месо из Аргентине и Бразила, старо годинама, за које не постоји декларација […]

петак, децембар 2, 2011 / 10:12

Грађанима РС у месницама се подваљује роба најлошијег квалитета јер на прозводима не постоји декларација о квалитети и земљи поријекла!

Грађанима РС у месницама се масовно подваљује роба најлошијег квалитета јер на прозводима, које месари продају под ознаком "домаће", углавном се налази залеђено месо из Аргентине и Бразила, старо годинама, за које не постоји декларација о квалитети и земљи поријекла!

До које мјере иде похлепа појединаца, неки месари умјесто квалитеног фашираног говеђег или свињског меса у месницама све чешће подваљују самљевене главуше, папке и лојне жлијезде, које касније једемо у приватној режији или у виду брзе хране.

Како за Пресс РС тврде бројни домаћи произвођачи, представници удружења потрошача, али и званичници из тржишне и ветеринарске инспекције, стање у овој области је већ годинама уназад потпуно хаотично, с обзиром да у РС и ФБиХ још увијек није законски регулисана обавеза продаваца меса да на својој роби истакну прописно написану декларацију.

"Мислим да сам "и богу и народу" досадио с причом како се у нашим месницама продаје роба изузетно сумњивог квалитета. Иако је у прошлости било неких обећања да ће месари морати да на свим производима имају истакнуту декларацију на којој се јасно види какву робу продају, шта се у њој налази, ко је произвођач и колико је месо старо, то још није случај. Зато и имамо случај да се људима умјесто квалитеног фашираног говеђег или свињског меса у месницама све чешће подваљују самлевене главуше, папци и лојне жлијезде" каже за Пресс РС Мишо Маљчић, предсједник Удружења произвођача свиња РС.

Истичући да је у свим земљама региона ова област давно регулисана, и да се на производима који се купују у месницама обавезно налази истакнута декларација која садржи све важне податке о купљеној роби, Маљчић додаје да га тренутно стање на домаћем тржишту меса све више подсјећа на Дивљи запад.

"Овдје се не зна ни ко пије ни ко плаћа! Одговорно тврдим да у 99 одсто приватних месница уопште не постоји прописно декларисана роба, а уколико се неком месару случајно и омакне да на пулту истакне робу с декларацијом, најчешће се ради о само дјелимичним подацима који купцима не откривају скоро ништа" тврди Маљчић.

У Покрету потрошача РС такође сматрају да би надлежни органи у најкраћем року требали да регулишу ову област, с обзиром да су грађани изложени великом ризику купујући од месара робу за коју се не зна ни чија је, ни колико је стара.

"Због непостојања декларација на месу које купујемо слободно могу рећи да свакодневно играмо "руски рулет" у којем је главни улог наше здравље. Осим у великим тржним центрима, који поштују прописе о обавезном декларисању робе коју нуде потрошачима, у приватним месницама готово нигдје нећете пронаћи прописно испуњену декларацију. Како сам начуо, већ за који мјесец требао би се коначно усвојити нови закон који ће најоштрије санкционисати све оне који сирово месо и мјесне производе продају без одговарајуће декларације" каже Драгован Петровић, секретар Покрета потрошача РС.

С друге стране, надлежни у инспекцијским службама Српске за Пресс РС тврде да су савршено свјесни проблема који постоје због игнорисања приватних месара да своје производе декларишу у складу с прописима који постоје за другу робу на тржишту. Међутим, они истичу да је за будуће енергичније акције у циљу увођења реда у овој области потребно усклађивање законских прописа који, како тврде, тренутно остављају простор за разне махинације.

"По питању постојања декларација на мјесним производима тржишни инспектори тијесно сарађују с осталим инспекцијским службама, прије свега ветеринарском инспекцијом. Тачно је да проблеми постоје око непостојања прописа који стриктно одређују како се декларише роба која се продаје у месницама, али желим да истакнем да су месари у сваком случају дужни да поштују опште прописе о декларацијама на роби, које су обавезни да примјењују у случају непостојања посебних прописа" каже Борка Суртов, главни тржишни инспектор РС.

И главни ветеринарски инспектор РС Љиљана Гојић такође тврди да је неопходно да дође до усклађивања законских прописа који ће инспекторима омогућити да строго санкционишу оне који не стављају одговарајућу декларацију на робу коју продају грађанима.

"Месо је специфичан производ чије је декларисање прилично компликовано. Тренутно радимо на усклађивању прописа који ће у најскорије вријеме ову област потпуно уредити. Свака продаја робе без декларације биће најстрожије санкционисана" обећава Гојићева.

О овој теми разговарали смо и са појединим месарима који, опет, тврде да апсолутно поштују све прописе у вези с декларацијама на роби коју продају.

"Не знам какво је стање у мањим месницама, али у нашој месној индустрији радимо све у складу с законима БиХ, па чак и ЕУ. Често нас посјећују ветеринарски инспектори и никад нису имали ни најмању примједбу" каже Михајло Рожић, надлежни из Сектора продаје у месној индустрији "Тулумовић".0 КОМЕНТАРА

 1. Сад ће појединци да кажу то није истина, ми се хранимо најквалитеније од свих европских народа, првенствено захваљујући Чувару!
  😉

 2. buddha

  Ti si dokaz da se go*vna mogu jest svagde,i ovde i u Evropi.

  Ja danas obezbeđujem sebi i porodici kvalitetno domace svinjsko meso.Slično je i sa pilećim.Kad mi nesto drugo treba idem kod proverenog mesara.

 3. Само будали можеш да потуриш старо меса са краја вијета као ново и домаће. Разлика се да примјетити и свако зна гдје купити квалитетну робу а гдје не.

 4. Dragi bigeru, opet lagiš. Da je to što govoriš ne bi morao da pereš i nosaš noše helikoptermana koji ne smiju da se spuste na zemlju . Nemaš kinte ni rukavice da kupiš pa pereš noše golim rukama. A, bigerče plače li, plače. Čuješ šta ti kaže: Tata ostavi tuđa g…. , na mene pogledaj.

 5. Mr Biggy, 02.12.2011. 12:44:54 [20937]

  „Ti si dokaz da se go*vna mogu jest svagde,i ovde i u Evropi.“

  Де мало појасни? Ако те добро разумијем теби је драго што ја једем говна од којих твоје партијске колеге имају фину новчану надокнаду? АКО, нека ти је! Битно је да се ти и твоја породица храните „квалитетним домаћим свњским и пилећим месом“, и да купујеш то код „провереног“ месара.

 6. Buddha, on i nije ovdje, on je plaćen komenttor, naravno sa našim parama. Nikada diktatura nije mogla bez agitatora. VEROVATNO ide NEGDE oko NS kod PROVERENOG mesara , jer kaže da često putuje NS-BG. A, u niku mr, kao mi glupi i neškolovani pa ćemo pasti na njegovo mr, i još tabla:Dobrodošli u RS…
  Zamisli, u Moskvi u predstavništvu RS, radi Perović iz CG. Teško li je pogoditi čiji je rođak. U RS nema sposobnih da to rade? Zdarv razum ne može ni da zamisli šta budale sa nama rade.

 7. buddha

  Nije mi drago sto jedes go*na,ali ti ne prestaješ!
  To sto ti ne znas prepoznati staro meso,ne znas uzgojiti par svinja za svoju porodicu ili ne znas nijednog proverenog mesara,govori da si nesposoban.I to vam je u stranci glavna karakteristika.Ti nemas koristi od toga,kako bi neko drugi imao?
  ——————————–
  prijdeor

  Ajte malo kreatnvnosi,mislio sam da smo prevazisli „placenistvo“…
  Nisam rekao da „cesto putujem u NS“,vec „kad putujem u NS“.I to „mr“ ne znači magistar (bar ne jos),mada mi to imponuje.I da napšomenem,sto mi je zao kako kod nas jos nije taj tehnicki standard usvojen pa da se LCD TV prodaje po ceni obicnog (kao u Americi),jer je to verovatno ono sto nasem narodu najvise nedostaje.

 8. jel se sjeca neko pobune domacih mesoproizvofjaca na lose meso iz Argentine i Brazila.kao gus eih uvoznici.mislim mesnih industrija..bilo njih 5,6 diglo se…pa kad su im uvoznici prepustili kolac tog uvoznog mesa po nabavnim cijenama ucutali se…sad i oni preradjuju isto meso..nije im stalo do promjena vec da budu dio igre.

 9. Bigeru , LCD Samsung, sa staklenim ramom , priključkom za playstation 3…. 245 dolara. Imam račun, kupio dragoj osobi.
  Imam za tebe LEPU VEST, nećeš morati u Foči da biguješ kavez, u S. Sarajevu pravimo za firera jedan LEP obekat. Što ti bigerče plače?
  Kako je vreme na Fruškoj Gori?

 10. Mr Biggy, 02.12.2011. 15:03:13 [20970]

  „To sto ti ne znas prepoznati staro meso,ne znas uzgojiti par svinja za svoju porodicu ili ne znas nijednog proverenog mesara,govori da si nesposoban.I to vam je u stranci glavna karakteristika.Ti nemas koristi od toga,kako bi neko drugi imao?“

  Можда ја не знам препознати месо, не дружим се са месарима, не умијем да храним свиње… али… знам препознати тебе, нажалост… Жао ми је ниси ти крив што гинеколог није добро очистио твоју маму приликом абортуса, ти си само пољседица његовог немара… ретардињо…

 11. Moj buddha, nemaju oni milosti. Nađu tako najsvirepije i nedo dragi Bog dopasti im šaka.Sada taj biger živi od nas, sisa nam krv, ali malo mu je ,još se nasleđuje mukom našom. Zapištaće on ko Damjanov Zelenko. Lijepo mu kažem : na navlači grijeh, okani se zaj…. naroda. Sada radi na agitovanju, ali šta kada mu kaže firer i mafijaši: onaj treba da pođe, ali ne smije da dođe.
  Prije 6 godina Vukelića ubiše, i ubio vuk magarca.

 12. prijedor

  E moj prijedore…o cemu ti pričas.To sto si spomenuo…brate,pa u razvijenim zemljama koje nisu prosle stoti deo onog sto mi jesmo stvari se malo drugacije vrednuju,vaze drugi standardi.E bas ti kod kojih si kupio ta TV nam sisaju krv,a njima si ostavio novac.Sa ceš moci i u MekDonalds,nemoj da ne bi podrzao fasiste.

  ———————–
  budoooooooooooo….

  …budalasti.Usao si samom u diskusiju,resio sam te po kratkom postupku,poput svih SDSovih utopista dosada.Jesu mesari niza klasa za Vas?Nekad ste takve postavljali u vrh vlasti.Zato ste tu gde jeste.Ja svom sunarodniku nikad ne bih rekao tako nesto,nikad ga ne bi vređao.Ali vi ste pravi patriote,“stvaraoci“ Srpske.Ipak,to govori o tebi,o vama.
  Daj Boze da Srpska dobije dostojnu opoziciju kad se SDS resi takvih.

 13. Mr Biggy, 02.12.2011. 16:48:11

  е ако си ти нека власт, ја бих онда „опозицију“ укинуо, не би нико мого горе владати од вас интересних лопужа, маргиналне писмености и алаве грабежљивости.
  Те ваше умоболије су се смучиле и Богу и људима, какав је то репер преживљавања сви по двоје товних крмади у ормару, на тавану, у кухињи, дневном боравку,…у саксијама? гдје год, важан је узгој, тако вјероватно мисли и онај ретардирани министар пољопривреде, или она министрица глупачица што каже како је милина имати двје три овчице….о јбм ли вам сјеме које вас посијало.x-(

 14. Mr Biggy, 03.12.2011. 11:07:27

  Какве су то твоје „опаске“? То што се изругујеш неком ко је свој живот, своју каријеру, своју породицу, све своје уложио у стварање РС, да би сад ти и такви као ти пишали по њој!? Зато сам рекао маргинално полуписмени имбецили, јер има људи који у свом раду знају направити грешку, људски је погријешити, али вас као да је неко наопако школово, стекли сте негативна знања и то итекако примјењујете у уништавању РС и српског народа.

  За вас есендеовске сељачине, су људи из некадашњег Радовановог СДС-а аристократија, бре бедниче!
  Које ментално умијеће имају она два миома додик и џомбић?

 15. rammstein

  Ne izrugujem se ja onom ko je stvarao Srpsku,vec onima koji su je „stvarali“ iz fotelja,zgrcuci pare kriminalom u ratnom i poratnom periodu,trgujuci teritorijom i zivotima.A posle rata nadleznostoma.Dakle,SDS-u.I uvek cu.Ne zasluzujete bolje.Zao mi je sto te pogadja sto sam rekao o SDSu,ali to je sve istina.Inace ne bi ni obracali paznju.
  Ja sam ovde napadan uglavnom bez nekog osnova i uvredama,a odgovorio samo argumentima.Malo sam dodao za te stranacke utopiste i provokacija.

 16. Bigeru, biguj kavez za firera i tako ispravi grešku što si bio agitator fašistima. Zbog grijeha, i bigerčeta. Kasno će ti biti kada ne mogneš ispraviti grešku. Sjetićeš se ti mojih savjeta.

 17. Mr Biggy, 03.12.2011. 12:01:06

  Аргументи? Гдје су ти ту аргументи? ‘ајмо редом, таблице, пасоши, личне карте, погранична полиција, јасеновачка документација, дистрикт Брчко,….све је продао само један лик, додик, најкорумпиранија јајара од свих, да није тако не би се његово пљачком стечено богатство мјерило милијардама? Ко се може и приближно мјерити са тим твојим хохштаплером, нико!

 18. Bigeru, ti si bolestan, opasno bolestan. Rekao si da nisi bio u ratu, bio si dijete. Znači zadojen si u mržnji. SDS je stvorio RS, i u rovovima, i iz fotelja. Ti kažeš da je narod zaslužio ovakav život, ovo ubijanje. Ili si lud , ili si opasni fašista? Nisam SDS nikada bio , niti sam i u jednoj partiji, ali raditi :ko nije sa nama , zaslužio je ovakav život, je opasno bolesno, s obzirom da ovo nije život već neživot.
  Bigeru, smanji brzinu, brzina vodi u provaliju. U vožnji nisi sam. Bigerče nije krivo, a suze onih koje ti vrijeđaš, i onih koje ubijate bijedom, nažalost će stići one koji nisu krivi što im je otac bio ubica.

 19. Pa na toj „semi“ je jedna firma iz Hercegovine stekla bogastvo a onda je nesto slicno pokusao jedan mesar iz B.Luke ( „Haniste“) pa kada je u kompi sa jednim bivsim ministrom „zavrnuo“ seljake sa Manjace prebacio se i on na „brazilske glavuse“.

  Ima jedna izreka da je covjek ono sto jede…

 20. rammstein

  Stvarno necemo moci da diskutujemo dok neke osnovne stvari ne savladas.Postoji u Aneksu 4 Dejtonskog sporazuma tačno 10 navedenih stvari koje u nadležnosti ove kvazidržave.Takva je npr. granicna policija.
  Tablice?Kako bi iko mogao putovati po B/H i dan danas da nisu neutralne?
  Lične karte?Pa ko ih izdaje?MUP Srpske!Samo je ispunjena obaveza o neophodnosti ravnopravnosti pisama,jezika i naroda.Isto je sa pasosima.Kako bi trebali izgledati,molim te,reci…Usvojen je amandman da se i imena pisu na oba pisma.
  Brcko?To pitanje nije reseno od pocetka primene „Dejtona“,to nam je Raso ostavio u nasledje.Verujem da su okolnosti pod kojim je usvojeno postojece „resenje“ slicne onima po kojim Srpska nije dobila nezavisnost 95.
  Milijarde?Jest da je od vas,ali mnogo je.Ono sto su uzele vase ratne i poratne glavestine ne moze se ni izmeriti.Jer vecina je u krvi pravih stvaralaca Srpske.

  —————————
  prijedor

  Bolestan ja,a ti ne prestajes da komentarises moje komentare.A ja se tebi ne obracam,po pravilu.
  Nije SDS stvorio Srpsku,ali neka to bude na sramotu onih koji to govore.Kako vas samo nije sramota?Pljujete na svakog onog ko je izgubio zivot,zdravlje,najmilije dok je vrh SDS trgovao oruzjem,prirodnim bogatstvima,teritorijom,zivotima…

 21. Bigeru, biguj luđaku kavez, ne navlači grijeh na bigerče. Slatki kolači prisjednu onome ko ih pravi od otetog brašna. Samo što i onome prisjednu kome si ih donosio. Pohlepa nema granica. Putuješ često preko Fruške Gore, a tamo su česte poledice.

 22. Mr Biggy, 03.12.2011. 17:41:11

  ма немој, кад би се зајебавали то би било тако, како баби мило. додик нема везе са Дејтоном, а укачио се да га проводи, по ком основу? Мислим које су то његове заслуге, осим што је љубио гузицу олбрајтовој!
  Пасош са „Република Српска“ на корицама на видном мјесту ти није ваљо? Е па клошару ја сам са тим нашим пасошем обишо пола Европе без проблема, док овај додиков нисам никад у руке узео, не треба ми његов пасош!
  Личне карте, шта је фалило оним Радовановим са нашим орлом? Зар су се морале избацити и уништити? Радован је Брчко коњино глупа оставио у сред РС као што је и Зворник, Вишеград, Бијељину, Требиње, Пале, Нови Град, Добој,…шта је твој коњ урадио да унапреди Дејтон у нашу корист, колико је бранио Брчко? Ни једном поруком није показао да нама Брчко треба више него федералцима!

  Колико је та гњида накрала пара, сви ратни и поратни есдеесовци да се скупе не би могли ни пола тих пара да скуцкају, све што се имало покрасти покрадено је у додиково вријеме, а оно није кратко трајало, напротив предуго и за РС и њен народ трагично.
  Кад ово лудило престане, тек ће се тад сагледати последице овог мазохистичког лумповања са додиком.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *