Холандија: Краљица абдицира, након пола вијека мушко на пријестолу

Холандска краљица Беатрикс (75) абдицираће 30. априла у корист свог сина, престолонаследника Вилијема Александра после готово 33 године на пријестолу. Краљица је током тих година, по мишљењу њених поборника, трансформисала краљевство у модерну монархију. Она ће потписати абдикацију у краљевској палати у Амстердаму у присуству сина и његове супруге Максиме. Тим чином Беатрикс ће се […]

недеља, април 28, 2013 / 14:38

Холандска краљица Беатрикс (75) абдицираће 30. априла у корист свог сина, престолонаследника Вилијема Александра после готово 33 године на пријестолу.

Краљица је током тих година, по мишљењу њених поборника, трансформисала краљевство у модерну монархију.

Она ће потписати абдикацију у краљевској палати у Амстердаму у присуству сина и његове супруге Максиме. Тим чином Беатрикс ће се вратити на своју ранију титулу принцезе, а њен син ће постати краљ Вилијем-Александар.

Нови краљ ће потом бити крунисан у катедрали у центру Амстердама. Виљем-Александар ће тако постати први краљ ове монархије после више од једног вијека, колико су на престолу биле жене.

А што је коректан, љуби га мајка

У интервјуу који је дао уочи ступања на пријесто Вилијем-Александар је рекао да жели да буде краљ "који се држи традиције", али који такође може да уједини, представља и подстиче" друштво, преноси Би-Би-Си (ББЦ).

Једина стална ствар код монархије је "што се увијек развија заједно са друштвом", додао је он.

Принц је јасно ставио до знања да би за њега било прихватљиво када би посланици одлучили да улога монарха буде само церемонијална. "Парламент је највише тијело у Холандији", рекао је он.

На питање по чему би желео да га памте на крају владавине, каже да је за краља и монарха најважније да "схвати да се његова улога мења али да при томе успије да остане симбол континуитета и јединства".

Аналитичар оцјењују да оваквим изјавама принц жели да покаже да он и његова супруга "знају где им је мјесто".

У међувремену, анкете јавног мњења показују да три четвртине Холанђана не доводи у питање опстанак монархије. Двије трећине има повјерење у будућег краља док само 12 одсто има повјерење у политичаре.

Краљица која није само сјекла врпце

Краљица Беатрикс је најавила да ће абдицирати у јануару рекавши да одлази са пријестола не зато што је њена функција превише тешка, већ зато што сматра да је треба препустити млађим, а сматра да је њен син спреман да постане краљ Холандије.

Дугогодишњи боравак Беатрикс на челу монархије био је обиљежен бурним промјенама у холандском друштву и њеном личном трагедијом. Наиме, средњи син краљице тешко је повријеђен на скијању 2009. године, када је пао у кому, из које се још није пробудио.

Бетрикс је на престолу наслиједила своју мајку Јулијану која је такође абдицирала 1980. године. Краљица, која је тада имала 42 године, брзо је ставила до знања да не жели да своју улогу сведе на "пресијецање врпци", промијенивши начин обраћања из "мадам" у "височанство" и транформишући једну од краљевских палата у Хагу, гдје је сједиште владе, у радно мјесто.

Ту је примала шефове држава и једном недељно се састајала са премијерима како би размотрили питања којим а се бавила влада, због чега је добила надимак "директор" Холандије, преноси АФП.

Холандија је уставна монархија, у којој је знатно смањено мијешање краљевске породице у политику. Ипак краљица потписује законе, а Беатрикс је имала значајну улогу у холандској политици, будући да је редовно именовала мандатаре за формирање коалиционих влада после избора.

Од те праксе је одступила тек прошле године када је премијер Марк Руте изабран за други мандат.

Директорка компаније зване двор

Беатрикс је завршила права и удала се за западнонемачког дипломату Клауса Фон Амбсберга у марту 1966. године, што је изазвало жестоке демонстрације у Холандији чији су грађани били против брака са неким ко је у младости носио униформу "Хитлер југенда" (Хитлерових омладинаца).

Народ је демонстрирао и уочи њеног крунисања 30. априла 1980.године због високих трошкова церемоније.

Захваљујући свом скромном ставу Беатрикс је ипак убрзо почела да осваја наклоност својих поданика.

"Ни моћ, ни лична жеља ни право на насљедну влат не могу дати суштину модерној монархији, то може само жеља да служимо друштву", рекла је она у говору приликом ступања на пријесто.

У јавности ће остати запамћена по тежњи ка перфекцији, беспрекорној одећи и богатој колекцији шешира

"Само је савршенство било довољно добро за њу. Радила је веома систематично, надгледајући све са висине, попут птице грабљивице, ниједан детаљ на земљи јој није промицао", рекао је за њу премијер бивши Дриес ван Агт.

"Краљевски двор је вођен као компанија", рекао је историчар и дворски саветник Хенк Веселинг.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *