Хилари савјетује Комшића да гласа против независности Палестине

Амерички државни секретар Хилари Клинтон дочекаће предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића са препоруком да у дневни ред наредне сједнице Предсједништва уврсти изјашњавање о захтјеву Палестине за пријем у УН и “добронамјерним савјетом” да одмах послије те расправе гласа против палестинског захтјева. Извор близак Амбасади САД у Сарајеву каже да је Американцима изузетно стало да се […]

уторак, децембар 13, 2011 / 15:22

Амерички државни секретар Хилари Клинтон дочекаће предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића са препоруком да у дневни ред наредне сједнице Предсједништва уврсти изјашњавање о захтјеву Палестине за пријем у УН и “добронамјерним савјетом” да одмах послије те расправе гласа против палестинског захтјева.

Извор близак Амбасади САД у Сарајеву каже да је Американцима изузетно стало да се до краја године, до када је БиХ члан Савета безбједности УН, палестински захтјев одбаци, пише данашњи “Прес”.

Извор додаје да ће Комшићу, који се од четвртка налази у посјети САД, бити сугерисано да се “не игра и не противи вољи САД”, која је изричито против признања независности Палестине.

“Комшић као предсједавајући има право да на дневни ред уврсти ту тачку, што се већ неколико мјесеци избјегавало због очигледне несагласности у Предсједништву. Међутим, Хилари Клинтон ће од Комшића захтијевати да то питање експресно стави на дневни ред и гласа против, чиме ће се придружити ставу српског члана Председништва БиХ Небојше Радмановића”, тврди саговорник “Преса”.

У случају да бошњачки члан Предсједништва Бакир Изетбеговић уложи вето и све заврши у Представничком дому Парламента Федерације БиХ, Комшић ће сугерисати посланицима СДП-а да не подрже тај захтјев.

Да Американци рачунају на БиХ у рјешавању палестинског питања, потврђују и два писма америчког предсједика Барака Обаме која су стигла у Предсједништво БиХ, у којима је јасно рекао шта су могуће посљедице ако буде подржан палестински захтјев.

“Американцима се жури, јер желе да ријеше ово питање прије краја година, када БиХ истиче мандат у Савјету безбједности УН. С друге стране, Комшић покушава да одуговлачи и тако ријеши очигледно неслагање у Предсједништву, које би могло да пољуља и односе између коалиционих партнера СДП и СДА”, тврди саговорник листа.

Комшићев савјетник за медије Дамир Бећировић није желио да открива више детаља о боравку члана Предсједништва у САД.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *