Хејг: Нема говора о војној интервенцији у Сирији

Британски министар иностраних послова Вилијем Хејг рекао је да су минималне шансе за усвајање резолуције о Сирији поред противљења Либана, главног савезника Дамаска, као и Русије и Кине. Хејг је у изјави за "Скај њуз" рекао да нема говора о међународној војној интервенцији ради заштите цивила, као што је то био случај у Либији. "Основна […]

недеља, јун 12, 2011 / 21:43

Британски министар иностраних послова Вилијем Хејг рекао је да су минималне шансе за усвајање резолуције о Сирији поред противљења Либана, главног савезника Дамаска, као и Русије и Кине.

Хејг је у изјави за "Скај њуз" рекао да нема говора о међународној војној интервенцији ради заштите цивила, као што је то био случај у Либији.

"Основна ствар коју желимо да урадимо је да добијемо резолуцију од Савјета безбједности УН. То је много теже него што је то био случај са Либијом. Земља као што је Русија има ближе везе са Сиријом, него што је имала са Либијом посљедњих година", рекао је Хејг.

Он је додао да је вријеме да Савјет безбједности јасно каже свој став о овој теми, односно да усвоји резолуцију која ће позивати сиријску владу да одговори на незадовољства народа, ослободи затворенике, отвори приступ интернету и сарађује са Високим комесаром УН за људска права.

Хејг је истакао да је ситуација на Блиском истоку "веома озбиљна" и да се страхује да ће насиље довести до масовног егзодуса избјеглица, оцијенивши понашање сиријског режима као "неприхватљиво", уз бројна свједочанства о мучењима и кршењима људских права.

Русија и Кина одбацују идеју било какве расправе о Сирији у Савјету безбједности и наговијестили су употребу вета против резолуције, јавља Ројтерс.

Либан, Индија, Бразил и Јужноафричка Република, такође, су изразили неслагање са евентуалном резолуцијом. Земље које планирају да подрже резолуцију су Британија, Француска, Њемачка и Португал.

Западне дипломате кажу да их посебно нервира став Бразила, Индије и Јужноафричке Републике, за које се самтра да су уздржане.

"Покушавамо да им објаснимо да уздржаност у овом случају значи стајање на страну Русије и Кине, па и Сирије", рекао је неименовани дипломата.
САД нису предложиле резолуцију, али су јасно изразиле подршку резолуцији осуђујући насиље против демонстраната.

Вашингтон је осудио сиријску владу за стварање "хуманитарне кризе" и позвао је на прекид офанзиве.

Сиријски министар спољних послова Валид ал Муалем рекао је у писму генералном секретару УН Бан Ки Муну да ће евентуална резолуција само охрабрити екстремисте и терористе.

У међувремену, сиријске снаге ушле су у град Џиср ал Шугоур уз помоћ тенковске и хеликоптерске ватре.
Власти у Сирији кажу да покушавају да врате ред у земљи након што је убијено 120 припадника полиције.
Усљед сукоба око 4 000 сиријских избјеглица прешло је преко границе у Турску.

 

 0 КОМЕНТАРА

  1. А ха ха хааа… Шта је пичко, лако је било док сте тукли слабије од себе? Будите мудоње и момачки навалите на Сирију!

    А не смијете… еее па то је други пар опанака и честито је рећи да сте пичкице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *