Хејг: Не треба искључити напад на Иран

Британски министар иностраних послова Вилијем Хејг изјавио је данас у Бриселу , на маргини скупа европских министара спољних послова, да се не размишља о војној акцији против Ирана због његовог контроверзног нуклеарног програма, али да „све опције треба да буду на столу“. "Покушаћемо наредних мјесеци да вршимо миран и легитиман притисак на Иран", прецизирао је […]

понедељак, новембар 14, 2011 / 13:47

Британски министар иностраних послова Вилијем Хејг изјавио је данас у Бриселу , на маргини скупа европских министара спољних послова, да се не размишља о војној акцији против Ирана због његовог контроверзног нуклеарног програма, али да „све опције треба да буду на столу“.

"Покушаћемо наредних мјесеци да вршимо миран и легитиман притисак на Иран", прецизирао је Хејг.

Нове санкције Ирану су на дневном реду овог скупа, након што је прошле седмице Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) објавила извјештај у којем сумњичи Иран да је радио на атомској бомби. Техеран је ове оптужбе одбацио.

Шеф дипломатије ЕУ Кетрин Ештон изразила је данас забринутост Европљана "због оног што је открила" ИАЕА.

Министри ће разговарати "о ономе што је неопходно да би се Техерану показало како је његов нуклеарни програм неприхватљив", јавља Франс прес.

Луксембуршки министар спољних послова Жан Аселборн је такође позвао на појачавање санкција, али је рекао да за сада "војна опција не доноси ништа јер би посљедице биле разорне", оцијенио је он.

"Не могу замислити да Русија и Кина имају интерес да Иран добије нуклеарну бомбу", додао је он, алудирајући на противљење Москве и Пекинга да Техерану буду уведене нове санкције./крај/ддОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *