ХЕ на Врбасу обиљежиле 30 рођендан

У Мркоњић Граду данас је обиљежено 30 година рада „Хидроелектрана на Врбасу“, које запошљавају више од 140 радника и имају инсталисану снагу од 110 мегавата. Предсједник Републике Српске /РС/ Милорад Додик истакао је да су "Хидроелектране на Врбасу" омогућиле Мркоњић Граду да се брже развија. "Ове хидроелектране су након посљедњег рата омогућиле обнову општине Мркоњић […]

понедељак, децембар 5, 2011 / 20:34

У Мркоњић Граду данас је обиљежено 30 година рада „Хидроелектрана на Врбасу“, које запошљавају више од 140 радника и имају инсталисану снагу од 110 мегавата.

Предсједник Републике Српске /РС/ Милорад Додик истакао је да су "Хидроелектране на Врбасу" омогућиле Мркоњић Граду да се брже развија.

"Ове хидроелектране су након посљедњег рата омогућиле обнову општине Мркоњић Град, која је једна од најбољих локалних заједница у РС", рекао је Додик на обиљежавању 30 година рада "Хидроелектрана на Врбасу".

Он је нагласио да је приоритет РС развој енергетских пројеката.

"Остати стабилан у привредном животу је циљ РС. Циљ је да очувамо економију РС и њен досадашњи ниво и чинимо све да обезбиједимо развој Српске кроз енергетске пројекте", рекао је Додик.

Он је нагласио да РС мора да има брже процедуре и системе који би подржали сваку инвестициону активност.

"Данас је циљ сачувати радна мјеста и обезбиједити нова", додао је Додик и нагласио да Српска има институционалну снагу да се носи са свим изазовима.

Предсједник Српске је честитао годишњицу рада "Хидроелектрана на Врбасу" и подржао њихов рад.

"РС је успјела да врати достојанство и да се носи са свим изазовма који слиједе", закључио је Додик.

Директор "Хидроелектрана на Врбасу" Недељко Кесић подсјетио је да су "Хидроелектране на Врбасу" почеле са радом 1981. године.

"Годишња производња хидроелектрана је милион киловат-часова електричне енергије, а до сада смо остварили укупне приходе од 450 милиона КМ ", рекао је Кесић.

Он је напоменуо да Хидроелектрана Бочац успјешно послује и да ће тако бити у наредном периоду.

Директор "Електропривреде РС" Бранислава Милекић истакла је да "Хидроелектране на Врбасу" обезбјеђују пет одсто укупне производње електричне енергије у РС.

"Ове хидроелектране су најмањи производни објекат у оквиру `Електропривреде РС`, али су веома значајне. Веома је значајна њихова производња у укупним дневним поребама", рекла је Милекићева.

Министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић истакао је да ће ресорно министарство отклонити све формалне потешкоће како би се "Хидроелектране на Врбасу" успјешно развијале.

Он је честитао 30.годишњицу ове успјешне фирме.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија истакао је да ће Влада РС помоћи општини Мркоњић Град и "Хидроелектранама на Врбасу", као и развој будућих инфраструктурних пројеката.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић истакла је да Хидроелектране на Врбасу доприносе развоју општине Мркоњић Град, али и унапређењу животног стандарда грађана ове општине.

На данашњој свечаности уручене су плакете појединцима за допринос у раду Хидроелектрана на Врбасу, међу којима је предсједник РС Милорад Додик, као и захвалнице радницима који су више од 30 година у овим хидроелектранама.

Честитку "Хидроелектранама на Врбасу" упутио је и предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић, као и замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ БиХ Милорад Живковић.

Обиљежавању 30. годишњице рада "Хидроелектрана на Врбасу" присуствовали су и посланици Народне скупштине РС, гарадоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић и представници сусједних општина.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *