ХДЗ: Разговaрамо, али без \’\’плaтформаша\’\’

Представници два ХДЗ-а најављују да ће већ ове седмице, са странкама из Републике Српске, Савезом за бољу будућност БиХ Фахрудина Радончића и Странком за БиХ Хариса Силајџића, почети разговоре о формирању власти на државном нивоу и то без странака окупљених око СДП-а БиХ. Двије најјаче хрватске странке оцјењују да је заобилажење "платформаша" у формирању новог […]

понедељак, март 21, 2011 / 13:30

Представници два ХДЗ-а најављују да ће већ ове седмице, са странкама из Републике Српске, Савезом за бољу будућност БиХ Фахрудина Радончића и Странком за БиХ Хариса Силајџића, почети разговоре о формирању власти на државном нивоу и то без странака окупљених око СДП-а БиХ.

Двије најјаче хрватске странке оцјењују да је заобилажење "платформаша" у формирању новог Савјета министара БиХ један од легалних одговора на, како су навели, неуставно и незаконито формирање власти у Федерацији БиХ и упозоравају да би, ако та опција не успије, нови избори били једини могући излаз из актуелне политичке кризе, пишу медији.

 

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић поручио је раније да са "пучистима" из редова "платформаша" и са Златком Лагумџијом као "доживотним предсједником Бошњачког института" неће бити разговора о формирању власти на државном нивоу.

 

"Сјешћемо са предсједницима СНСД-а и СДС-а у РС, као и са предсједницима Савеза за бољу будућност и Странке за БиХ и видјети да ли је с њима могуће формирати власт на државном нивоу. Ако то не буде ишло, не видим другог излаза него да идемо на нове изборе", упозорио је Човић.

 

Предсједник Савеза за бољу будућност БиХ Фахрудин Радончић потврдио је да ће се ове седмице састати са лидерима ХДЗ-а Драганом Човићем и СНСД-а Милорадом Додиком да би размотрили новонасталу политичку ситуацију у земљи.

 

"Савез за бољу будућност БиХ сматра да је успостављање сваке власти кроз крње институције контрапродуктивно и ризично за расплет политичке кризе у БиХ. Ми ћемо чекати одлуке ЦИК-а и судова, али ћемо свакако прихватити позив Драгана Човића да разговарамо о стабилизацији ситуације у држави, а у ту стабилизацију свакако спада и питање избора новог Савјета министара БиХ", рекао је Радончић.

 

Иако посредни избори за делегате у Парламенту ФБиХ нису завршени у свим кантоналним скупштинама, у Сарајеву је у четвртак формиран Дом народа федералног Парламента након чега су оба парламентарна дома завршила избор предсједника и потпредсједника те Владе ФБиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *