ХДЗ БиХ: Не играјмо се прегласавања у Брчком

Представници Хрватске демократске заједнице БиХ и Хрватске сељачке странке у брчанској законодавној и извршној власти изјавили су данас да је њихова одлука да не учествују у гласању о разрјешењу градоначелника Драгана Пајића, значила принципијелно супростављање прегласавању једног конститутивног народа, а не приклањање било коме. Замјеник градоначелника Брчко дистрикта Анто Домић (ХДЗ БиХ), посланик ове странке […]

четвртак, мај 26, 2011 / 22:07

Представници Хрватске демократске заједнице БиХ и Хрватске сељачке странке у брчанској законодавној и извршној власти изјавили су данас да је њихова одлука да не учествују у гласању о разрјешењу градоначелника Драгана Пајића, значила принципијелно супростављање прегласавању једног конститутивног народа, а не приклањање било коме.

Замјеник градоначелника Брчко дистрикта Анто Домић (ХДЗ БиХ), посланик ове странке у локалној скупштини Иво Филиповић, те потпредсједник парламента Иван Крндељ (ХСС) сагласни су у ставу да се хрватски народ као најмалобројнији "нипошто не смије играти прегласавања", јер би то увијек ишло на његову штету.

Крндељ је додао да је Статут Брчко дистрикта мањкав и непрецизан када је у питању заштита од прегласавања, па је од брчнског Апелационог суда затражио званичну оцјену донесене одлуке о разрјешењу градоначелника.

"Прича о измјенама Статута у интересу равноправности сва три конститутивна народа мора се што прије отворити", истакао је Крндељ.

Иво Филиповић је рекао да би и у свакој сљедећој прилици заузео потпуно исти став, без обзира на то о ком се народу ради.

"Одлука донесена прегласавањем, не може имати легитимитет", нагласио је Филиповић.

Доскорашњи градоначелник Брчко дистрикта Драган Пајић недавно је разријешен дужности због сукоба интереса.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *