Хашки трибунал: Караџићу и даље те прислушкујемо

Хашки трибунал одбио је данас захтјев оптуженог Радована Караџића да укине надзор његових телефонских разговора из судског притвора. Караџић је у јануару тај захтјев засновао на тврдњи да је надзор телефонских разговора злоупотребљен против Слободана Милошевића и да то доказује депеша америчких дипломата коју је недавно објавио Викиликс (Wikileaks). Интернет сајт Викиликс објавио је у […]

уторак, април 26, 2011 / 12:43

Хашки трибунал одбио је данас захтјев оптуженог Радована Караџића да укине надзор његових телефонских разговора из судског притвора.

Караџић је у јануару тај захтјев засновао на тврдњи да је надзор телефонских разговора злоупотребљен против Слободана Милошевића и да то доказује депеша америчких дипломата коју је недавно објавио Викиликс (Wikileaks).

Интернет сајт Викиликс објавио је у јануару дипломатску депешу из Амбасаде САД у Хагу у којој пише да је тадашњи управник притвора Трибунала Тимоти Мекфаден америчким дипломатама, у разговору вођеном 12. новембра 2003, „пружио увид без преседана у живот и активности Слободана Милошевића”, укључујући „здравствено стање, свакодневну рутину, правну и финансијску мрежу, стање свијести и контакте изван Трибунала”.

У одлуци о Караџићевом захтјеву, предсједник Трибунала Патрик Робинсон оцијенио је „да није примјерено” разматрати питања произашла из процеса Милошевићу у контексту поступка против Караџића.

Судија Робинсон назначио је и да се, на основу информација које је Караџић дао у захтјеву, не може разумно претпоставити да је било ко из управе притвора Трибунала открио било какве приватне информације о Караџићу.

Предсједник Трибунала примијетио је и да је аутентичност депеше коју је објавио Викиликс „још неверификована”.

Одбијајући Караџићев захтјев, Робинсон је нагласио и да судски секретар има дискреционо право да наложи надзор телефонских разговора притвореника без обзира на њихово понашање.

Караџић је тврдио да по правилима суда секретар има право да нареди прислушкивање разговора притвореника само уколико пријети опасност од бекства; утицаја на свједоке или нарушавања реда у притвору. Надзор не може трајати дуже од 30 дана.

По Караџићу, стално прислушкивање његових телефонских разговора непотребно и неосновано зато што за двије и по године боравка у притвору ниједном није прекршио ниједно правило понашања, нити нарушио ред.

Суђење Караџићу, оптуженом за геноцид и прогон несрба током рата у БиХ, требало би да буде настављено 23. маја.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *