Хашки мени: Ове седмице Рале, Рашо и Гоги

У Хашком трибуналу идуће седмице биће настављена три преостала суђења у предметима против Радована Караџића, генерала Ратка Младића и Горана Хаџића. У поступку против некадашњег предсједника Републике Српске исказ ће сутра наставити да даје лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ. За одбрану ће идуће седмице свједочити и француски историчар Ив Батај, а на листи свједока […]

недеља, јун 9, 2013 / 12:05

У Хашком трибуналу идуће седмице биће настављена три преостала суђења у предметима против Радована Караџића, генерала Ратка Младића и Горана Хаџића.

У поступку против некадашњег предсједника Републике Српске исказ ће сутра наставити да даје лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ.
За одбрану ће идуће седмице свједочити и француски историчар Ив Батај, а на листи свједока су и Душан Ковачевић, Гордан Милинић, Неђо Николић, Јово Ивановић и Маринко Василић.

Претресно вијеће одгодило је свједочење Љубише Беаре, некадашњег начелника за безбједност у Главном штабу ВРС, који је проглашен кривим за злочине у Сребреници и осуђен првостепено на казну доживотног затвора. Беарин адвокат најавио је да ће тражити да буде суспендован обавезујући налог за свједочење, као што је то учинио некадашњи помоћник команданта за обавјештајно-безбједносне послове у Главном штабу ВРС, генерал Здравко Толимир.

Вијеће је обавезујући налог издало и за генерала Миленка Живановића, бившег команданта Дринског корпуса ВРС против којег у Хагу није подигнута оптужница будући да је на почетку дешавања у Сребреници предао дужност генералу Радиславу Крстићу. Живановић је требало да се као свједок појави прошле седмице, а није саопштено због чега до тог свједочења није дошло.

Генерал Крстић, који је осуђен на 35 година затвора због помагања и подржавања злочина, чека на пресуду по оптужби за непоштовање суда, јер није хтио да свједочи у Караџићевом предмету, иако је издат судски налог.

У предмету против некадашњег команданта ВРС генерала Ратка Младића, Тужилаштво наставља са извођењем доказа.

Најављено је да ће свједочити полицајац из Братунца Миленко Пепић који је у јулу 1995. године био припадник Другог шековићког одреда Специјалне бригаде полиције, некадашњи командант Другог батаљона Зворничке бригаде ВРС Срећко Аћимовић и некадашњи командант батаљона Војне полиције 65. заштитног пука Зоран Малинић.

Претресно вијеће још није донијело одлуку по захтјеву одбране да број радних дана у Младићевом предмету буде смањен са пет на четири. Скраћење радне седмице предложио је љекар Притворске јединице Паулус Фалке.

Тужилаштво је саопштило да се не противи да таква одлука буде донесена за период до почетка љетње паузе, односно до краја јула, а да се послије паузе настави рад по нормалном распореду.

У поднеску оптужбе наводи се да је од јула 2012. године постигнут напредак на овом суђењу. "До сада су саслушана 102 свједока и тужилаштво намјерава да оконча извођење доказа у октобру, послије 48 седмица суђења. Смањење броја радних дана за један дан седмично у периоду од пет седмица довешће до минималног кашњења, али ће, вјероватно, допринијети смањењу Младићевог умора и обезбиједити његово пуно учешће на суђењу", наводи тужилаштво.

На суђењу некадашњем предсједнику Републике Српске Крајине Горану Хаџићу Тужилаштво ће доказни поступак наставити саслушањем нових свједока.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *