Хапшење Бољковца – аутогол власти?

Хрватска Влада је хапшењем бившег министра унутрашњих послова Јосипа Бољковца дала аутогол јер би његово свједочење могло само да потврди тезу да се у Хрватској водио грађански рат који је испровоцирала ХДЗ-а како би се ријешила Срба, сматра генерални секретар Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир. "Да је још на сцени иста политика види се […]

понедељак, новембар 7, 2011 / 13:01

Хрватска Влада је хапшењем бившег министра унутрашњих послова Јосипа Бољковца дала аутогол јер би његово свједочење могло само да потврди тезу да се у Хрватској водио грађански рат који је испровоцирала ХДЗ-а како би се ријешила Срба, сматра генерални секретар Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир.

"Да је још на сцени иста политика види се и по томе што ни послије 16 година од прогона није дошло до повратка Срба у Хрватску, нити су им враћена њихова основна људска и грађанска права", рекао је Будимир за Срну.

Будимир поставља питање да ли први Туђманов министар полиције Јосип Бољковац, који је ухапшен због сумње да је у мају 1945. године починио ратни злочин, за то одговара или се нешто друго крије иза тог хапшења.

Бољковац и истина

"Чињенице говоре да се Бољковац својим понашањем и писањем у посљедње вријеме замјерио многима, а првенствено онима који су још на власти у Хрватској. Они му посебно не могу опростити оно што је написао у књизи својих сјећања `Истина мора изаћи ван`, која је након изласка повучена из продаје", истиче Будимир.

У овој књизи, између осталог, Бољковац тврди да је хашки оптуженик Горан Хаџић био “хрватски човјек“, наводећи случај када је ухапшен на Плитвицама и ослобођен брзо послије тога.

Он подсјећа да је Бољковац "био први хрватски званичник који је говорио да је грађански рат испроцирало руководство ХДЗ-а" и указује да је Бољковац са мјеста министра смијењен у моменту када је донио одлуку о хапшењу убица Јосипа Рајхл-Кира и што је кочио почетак ратног сукоба који је Хрватска планирала.

"Његов одлазак убрзало је и противљење политици коју је проводио Гојко Шушак, повратник из емиграције и први Туђманов министар исељеништва, а затим врло брзо најмоћнији човјек у Хрватској, који је до смрти био министар одбране и над којим није постојала никаква политичка контрола", наглашава Будимир.

Он наводи да је Бољковац тврдио да су 1991.године први нападнути Срби и да је нападнута Југославија, а не Хрватска.

"Бољковац је познат и по изјавама да је Фрањо Туђман знао све о убиствима српских цивила и да рат није био нужност, већ намјера и да је по том концепту требало да сви Срби нестану из Хрватске. Ове су изјаве дошле прекасно када су баш готово сви Срби нестали из Хрватске, а колика је у томе била и заслуга Јосипа Бољковца показаће вријеме", каже Будимир.

Јосип Бољковац ухапшен је на свом имању крај Карловца у сриједу 2. новембра на спектакуларан начин, пошто је претходно обављен претрес његове куће и однесено седам кутија разног материјала.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *