Хамовић: Станари ће производити четвртину струје у БиХ

Предсједник ЕФТ групе Вук Хамовић рекао је данас да се Термоелектрана „Станари“ гради у складу са директивама ЕУ о заштити животне средине и годишње ће производити око 3.000 гигават часова електричне енергије или 25 одсто укупне производње електричне енергије у БиХ. Хамовић је рекао да ће у електрани и руднику стално бити запослено 900 радника. […]

субота, мај 18, 2013 / 22:42

Предсједник ЕФТ групе Вук Хамовић рекао је данас да се Термоелектрана „Станари“ гради у складу са директивама ЕУ о заштити животне средине и годишње ће производити око 3.000 гигават часова електричне енергије или 25 одсто укупне производње електричне енергије у БиХ.

Хамовић је рекао да ће у електрани и руднику стално бити запослено 900 радника.

"У свему томе је заједнички успјех Владе Републике Српске и ЕФТ групе, као и извођача радова кинеске компаније `Донгфанг електрик корпорејшн` на овом пројекту који је позитивно оцијењен од међународних финансијских институција, тржишта капитала, али и од низа домаћих и међународних организација из владиног и невладиног сектора", истакао је Хамовић у Станарима гдје је положен камен темељац за изградњу ЕФТ-ове Термоелектране.

Хамовић је истакао да је у рудник "Станари" већ уложено 70 милиона и у цијелости је модернизован сваки његов технолошки и производни сегмент.

"Крајем прошле године смо са Кинеском развојним банком и осталим комерцијалним банкама из Европе затворили финансијску конструкцију за изградњу Термоелектране `Станари`, тако да се од сада креће у интензивну изградњу главног објекта термоелектране", рекао је Хамовић.

Хамовић је нагласио да су откривање и експлоатација угља Рудника "Станари" прошле и претходних година била на веома високом нивоу, а издавањем концесија за изградњу и коришћење Термоелектране "Станари" прије пет године направљен је велики корак ка изградњи најмодернијег енергетског комплекса на западном Балкану.

Амбасадор Кине у БиХ Донг Чунфенг сматра да је пројекат Термоелектране "Станари" умногоме приближио Кину Републици Српској и БиХ.

Он је рекао да је то уједно и почетак економске и привредне, као и финансијске сарадње Кине и Републике Српске.

Амбасадор Велике Британије у БиХ Најџел Кејси сматра да је овај енергетски пројекат од виталне важности за БиХ, јер повећање проузводње електричне енергије може бити покретач за унутрашњи развој и дати велики допринос извозу енергије у овом региону, а тиме и у Европи.

Према његовим ријечима, пројекат Термоелектране "Станари" није само локалног, већ и међународног значаја, јер предходно оживљавање Рудника, а садашња изградња, а затим рад Термоелектране "Станари", значајно ће допринијети економско-привредном оживљавању, не само ове локалне заједнице, већ Републике Српске и БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *