Хаг: Српски празници се не славе

Хашки трибунал не признаје православне вјерске празнике, па тако у календару званичних датума који ће се празновати у овом суду и притворској јединици Шевенинген током 2012. године нема православног Божића и Васкрса! Истовремено, католички и муслимански вјерски празници уредно су наведени као званични празници Уједињених нација који ће се празновати у Хашком трибуналу! Поред 2. […]

среда, децембар 28, 2011 / 09:35

Хашки трибунал не признаје православне вјерске празнике, па тако у календару званичних датума који ће се празновати у овом суду и притворској јединици Шевенинген током 2012. године нема православног Божића и Васкрса!

Истовремено, католички и муслимански вјерски празници уредно су наведени као званични празници Уједињених нација који ће се празновати у Хашком трибуналу!

Поред 2. јануара, када ће бити обиљежена Нова година, као нерадни дани се наводе католички Велики петак 6. априла, Ускршњи понедјељак 9. априла, Духови 28. маја, те први и други дан Божића 25. и 26. децембра наредне године, као и муслимански празници – Рамазански бајрам 20. аугуста и Курбан-бајрам 26. октобра.

Сви наведени католички и муслимански вјерски празници су и ранијих година навођени као званични празници, а кад је ријеч о обиљежавању православног Васкрса и Божића, Хашки трибунал је задржао досадашњу праксу и њихово празновање није планирано ни наредне године.

Саговорници Преса се слажу да је ово само још једна од ствари која потврђује антисрпску оријентацију суда у Хагу и подсјећају да српски притвореници у Шевенингену не могу на достојанствен начин да прославе ни своје крсне славе.

Они додају да Срби у Шевенингену веома често умјесто славске гозбе једу сплачине из притворске кухиње, а о каквој храни је ријеч, тврде они, најбоље се недавно показало када су хашке судије са гнушањем одбиле притвореничку храну коју је лидер СРС Војислав Шешељ донио у судницу и понудио им да је поједу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *