Гугл означио лого своје странице мостом на Дрини у Вишеграду

Свјетски интернет претраживач Гугл означио је лого своје интернет странице мостом на Дрини у Вишеграду, у част нобеловца Иве Андрића који је рођен на данашњи дан 1892. године у Доцу, код Травника. Вишеградски мост је симбол Андрићевог романа „На Дрини ћуприја” за који је 1961. године добио најпрестижнију награду за књижевност. Андрић се након Првог […]

уторак, октобар 9, 2012 / 10:42

Свјетски интернет претраживач Гугл означио је лого своје интернет странице мостом на Дрини у Вишеграду, у част нобеловца Иве Андрића који је рођен на данашњи дан 1892. године у Доцу, код Травника.

Вишеградски мост је симбол Андрићевог романа „На Дрини ћуприја” за који је 1961. године добио најпрестижнију награду за књижевност.

Андрић се након Првог свјетског рата се бавио дипломатијом, обављао је послове помоћника министра спољних послова, посланика и опуномоћеног министра у Берлину.

Андрић је 1945. године постао први предсједник Савеза књижевника Југославије, док је Нобелову награду за цјелокупно животно дјело добио 1961. године.

Поред поменутог романа, Андриће је упамћен и по дјелима:"Травничка хроника”, „Проклета авлија”, „Омер-паша Латас”, „Екс понто”, „Пут Алије Ђерзелеза”, „Госпођица”…

Једини српски нобеловац преминуо је 13. марта 1975. године у Београду.

У часу смрти имао је непуне 83 године, а у Андрићевој биљежници је остао запис: „Помисао на смрт изазива, већ сама по себи, код човјека страх. А код књижевника и сваког “јавног радника“ долази уз то још и одвратност од глупих и неискрених некролога који нас чекају…”

Република Српска је ове године обиљежила 50 година од како је Андић добио Нобелову награду, а Србија је обиљежила и 100 година од објављивања Андрићевог првог књижевног рада (у часопису „Босанска вила").0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *