Гугл не штити податке у складу са прописима ЕУ

Интернет гигант груписао информације из више својих сервиса, а које су раније биле одвојене – што није у складу с законодавством у Европи.  Нова правила „Гугла” о заштити личних података уведена 1. марта нису „у складу” са европским законима о приватности података и требало би да се измијене, саопштено је јуче из управа ЕУ задужених […]

четвртак, октобар 18, 2012 / 08:24

Интернет гигант груписао информације из више својих сервиса, а које су раније биле одвојене – што није у складу с законодавством у Европи.

 Нова правила „Гугла” о заштити личних података уведена 1. марта нису „у складу” са европским законима о приватности података и требало би да се измијене, саопштено је јуче из управа ЕУ задужених за та питања.

У заједничкој поруци регулаторних тијела 27 представника земаља ЕУ тражи од компаније „Гугл” да обезбиједи „јасније и комплетније информације о сакупљеним подацима” и даје осам практичних савјета. Такође се оцјењује да „Гугл” треба да „предузме ефикасне и јавне мјере да се брзо усклади с тим прописима”.

„Гугл” је од марта објединио око 60 својих прописа о приватности у један и почео да користи комбиноване податке из разних сервиса као што су „Јутјуб”, „Џимејл” или своје друштвене мреже „Гугл плус”, групишући информације из више сервиса које су раније биле одвојене.

У мају је у име ЕУ француско регулаторно тијело за заштиту података (Cnil) задужено да анализира нова „Гуглова” правила, навело да она нису у складу са захтјевима Европске директиве о заштити података.

Послије другог круга анализа на основу нових објашњења „Гугла”, ово тијело је представило нове налазе. „’Гугл’ није показао да се ангажовао на принципима Директиве за интернет податке и слободу”, рекла је предсједница тијела Изабел Фалк-Пјеротен, а преноси агенција Бета.

„Наша сарадња с ’Гуглом’ била је осредња. Компанија је одговорила на наше упитнике, али на врло уопштен и непрецизан начин” рекла је. „’Гугл’ не даје довољно информација корисницима о томе како обрађује те личне податке и не дозвољава корисницима да контролишу комбинацију података између његових бројних сервиса”, наводи се даље у саопштењу, као и да је интернет гигант изричито одбио да одговори на то колико максимално чува податке.

Европска управа за заштиту личних података тражи од компаније да одговори како и у ком року ће објелоданити своју политику заштите личних података и шта је урадила да одговори на њихове препоруке.

Са друге стране „Гугл” је саопштио да је „увјерен” да нова правила о повјерљивости података „поштују” европски закон. „Наша нова политика повјерљивости података показује стално ангажовање на заштити информација наших корисника и стварање квалитетних производа. Увјерени смо да наша политика повјерљивости поштује европски закон”, рекао је званичник „Гугла” Питер Флајшер.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *