„Гугл“ лого у част 226 година од рођења Џона Џејмса Одубона

Један од највећих интернет претраживача на свијету „Гугл“ промијенио је лого, поводом 226 годишњице од рођења сликара, оринтолога и природњака Џона Џејмса Одубона. Џон Џејмс Одубон рођен је 26. априла 1785. године у Сан Домингу. Овај Американац француског поријекла био је истовремено и природњак, и оринтолог и ловац и сликар. Птице Америке за њега су […]

уторак, април 26, 2011 / 18:47

Један од највећих интернет претраживача на свијету „Гугл“ промијенио је лого, поводом 226 годишњице од рођења сликара, оринтолога и природњака Џона Џејмса Одубона.

Џон Џејмс Одубон рођен је 26. априла 1785. године у Сан Домингу. Овај Американац француског поријекла био је истовремено и природњак, и оринтолог и ловац и сликар.

Птице Америке за њега су била право благо које је осликао и описао на начин на који прије њега то нико није урадио, по чему је остао запамћен и дан данас.

Одубон је развио сопствени, специфичан метод цртања птица. Прво би их убио, а потом као такве ослањао на жице како би биле у што природнијем положају.

Када се радило о великим птицама попут орла, знао је да проведе чак и по петнаест сати дневно припремајући га и цртајући га.

Гледајући његове слике може се уочити да их је често сликао ухваћене у покрету, како једу или лове, што је потпуно супротно од начина приказивања његових претходника.

Утицај какав је Џон Џејмс Одубон имао на орнитологију и историју природе био је далекосежан, с обзиром да је велики број каснијих орнитолошких радова био инспирисан њиме.

Занимљиво је да га Чарлс Дарвин чак три пута цитира у свом дјелу "О пореклу врста", али и у каснијим радовима.

Без обзира што су многи Одубонови савременици примијетили грешке у његовом посматрању, ипак је дао значајан допринос разумијевању понашања, али и анатомије птица. Открио је 25 нових врста и 12 подврста птица.

Његово дјело "Птице Америке" сматра се једним од најзначајнијих примјерака умјетности.

Она садржи 435 руком обојених илустрација које су урађене по Одубоновим претходно израђеним бакрорезима, а свака слика пропраћена је детаљним научним описом.

Примјерак "Птица Америке" продат је 2000. за 8,8 милиона долара, што је до недавно био рекорд за књигу са аукције.

Међутим, 2010. године анонимни колекционар купио је риједак примјерак ове књиге за 10,2 милиона долара на аукцији у Лондону.

Џон Џејмс Одубон желио је да отпутује у дијелове Америке чије птице још није успио да опише, али му здравствено стање није дозволило да замисао и реализује.

Године 1848. почиње да испољава знаке сенилности, а већ 27. јануара 1851. године умире у породичној кући. У његову част изграђан је импозантан споменик на гробљу које је центар Баштине Ружиног Округа у Њујорку.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *