Грубјешић: За неколико дана добијамо датум за преговоре

Потпредсједник Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић изјавила је да је извјесно да ће Србија за неколико дана добити датум за початак преговора са ЕУ, али се још са сигурношћу не зна да ли ће то бити октобар или децембар. Она је напоменула да на данашњем састанку Савјета за опште послове ЕУ може доћи […]

уторак, јун 25, 2013 / 09:40

Потпредсједник Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић изјавила је да је извјесно да ће Србија за неколико дана добити датум за початак преговора са ЕУ, али се још са сигурношћу не зна да ли ће то бити октобар или децембар.

Она је напоменула да на данашњем састанку Савјета за опште послове ЕУ може доћи до измјене позитивног става, али да се Србија може надати да до тога неће доћи.

"Одлука ће, свакако, бити позитивна, а питање је да ли ће она бити донесена – данас или 27. и 28. јуна, када се састаје сам врх држава ЕУ. У сваком случају Србија, почиње преговоре о чланству. Сада је та одлука извесна и ту нико не треба да има никакву дилему", рекла је Грубјешићева за Радио-телевизију Србије.

На питање да ли став Бундестага да преговори са Србијом почну у јануару може да промијени нешто, она је рекла да то не може да утиче на доношење коначне одлуке и почетак преговора.

"Питање је само да ли ће бити октобар, децембар или јануар. Бундестаг ће се данас изјаснити поново. Нема дилеме да ће преговори са Србијом почети и да ће бити заказан тај чувени датум", нагласила је Грубјешићева.

Она је указала на то да је за Србију важно да се датум закаже што прије да не би пролазили још неке провјере које неки предлажу.

"Мислимо да је то непотребно, јер смо урадили све што смо могли. Ми ништа не добијамо на поклон, ми смо то зарадили радом и трудом у последњих 11 месеци. То је само давање шансе Србији да крене у процес преговарања", рекла је Грубјешићева.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *