Гравитација није свугдје иста

Европска свемирска агенција (ЕСА) објавила је нове, шарене снимке Земље. Научници истичу да модел, направљен на темељу мјерења сателита Гоце, представља најбољу презентацију распореда Земљиних гравитационих сила до данас. Иако су деформације увећане и претјеране, оне одлично илуструју чињеницу да сила привлачности на нашој планети није свуда једнака. Гравитација је најснажнија у жутим подручјима, а […]

недеља, април 3, 2011 / 10:14

Европска свемирска агенција (ЕСА) објавила је нове, шарене снимке Земље.

Научници истичу да модел, направљен на темељу мјерења сателита Гоце, представља најбољу презентацију распореда Земљиних гравитационих сила до данас.

Иако су деформације увећане и претјеране, оне одлично илуструју чињеницу да сила привлачности на нашој планети није свуда једнака. Гравитација је најснажнија у жутим подручјима, а најслабија у плавим.

Стручњаци наглашавају да прикупљени подаци омогућавају боље разумијевање неких кључних процеса на Земљи. Но, најважније од свих открића је оно које је омогућило схватање како се океани крећу и како широм свијета разносе Сунчеву топлину, што је кључно за истраживања климе.

Резултати су такође важни за истраживање потреса. Катастрофално подрхтавање тла прошлог мјесеца у Јапану и прошле године у Чилеу изазвало је нагло покретање големих тектонских плоча, а Гоце би у три димензије требао показати што се за то вријеме збивало у Земљи.

‘Иако су ти земљотреси настали у великим кретањима у Земљи, на висини на којој се сателит налази сигнали су прилично слаби. Но упркос томе требали би се видјети у подацима’, рекао је др. Јоханес Боуман с Геодетског истраживачког института у Њемачкој.

Приказани модел научници стручно зову геоидом. Једноставно речено, његова површина слиједи тачке у којима је сила гравитације иста. Другим ријечима, када бисмо на површину геоида поставили лопту на било коју квргу, косину или удубину, она се не би откотрљала јер из њезине перспективе не би било горе нити доле. Према овом бизарном моделу брод уз свијетложуте обале Европе могао би се налазити на висини 180 метара вишој од брода усред Индијског океана, а да се заправо налази у равни идентичне гравитације. То је посљедица чињенице да Земља није савршено округла те да њезина маса није једнолико распоређена.

Сателит Гравити Филд анд Стеди-Стејт Оушн Сиркулјешн Експлорер (Гоце) лансиран је у марту 2009. године. На својој орбити око полова на висини од 254,9 км (што је најнижа орбита било којег сателита данас) са собом носи три пара прецизних градиометара који биљеже акцелерације и до 10.000.000.000.000 пута мање од оне коју осјећамо на површини Земље.

Први модел представљен је у априлу прошле године, међутим нови је много прецизнији јер укључује обиље најновијих података.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *