Градња ТЕ Станари почиње догодине

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић уручила је данас представницима инвеститора ЕФТ Групе и извођача радова Донгфанг корпорације из Кине одобрење за грађење Термолектране Станари, снаге 300 мегават часова, која ће годишње производити око два милиона мегаватчасова електричне енргије. Ради се о једној од највећих инвестиција у енергетском сектору РС, […]

петак, новембар 11, 2011 / 17:25

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић уручила је данас представницима инвеститора ЕФТ Групе и извођача радова Донгфанг корпорације из Кине одобрење за грађење Термолектране Станари, снаге 300 мегават часова, која ће годишње производити око два милиона мегаватчасова електричне енргије.

Ради се о једној од највећих инвестиција у енергетском сектору РС, у вриједности од око 500 милиона евра, којом ће на грађевинским пословима који требају да почну наредне године, пословима монтаже челичних конструкција и пословима машинских и електро инсталација бити отворено око 1000 нових радних мјеста за раднике из РС.

"Када почне са радом, што се очекује током 2015. године, у ТЕ Станари ће бити отворено 250 нових радних мјеста. Осим тога, проширење рудника Станари ће захтијевати отварање још 150 нових радних мјеста, што значи да ће уз 450 људи који већ раде у руднику, овај рударско-енергетски комплекс запошљавати укупно 850 радника, што представља сигурност за даљи напредак не само Станара, него и цијеле добојске регије и РС", рекла је Голић новинарима након уручења дозволе.

Према њеним ријечима, ТЕ Станари ће користити најсавременије технологије и биће први објекат ове врсте у РС и БиХ који ће у потпуности функционисати у складу са директивама ЕУ у области заштите животне средине.

"У ТЕ Станари ће бити кориштен суви систем хлађења, што је први такав случај у региону, и тиме ће се избјећи испуштање загријане воде у локалне водотокове, док ће испуштање димних гасова у ваздушни простор минимизирати концентрацију загађивача ваздуха", истакла је Голић.

Хари Чен, потпредсједник компаније Донгфанг из Кине која је извођач радова на ТЕ Станари, рекао је да овај пројекат подржавају кинеска Владе и кинеске финансијске институције.

Он је нагласио да компанија Донфанг планира да настави са пројектима у БиХ и уопште у Европи.

"Имамо најнапреднију термоенерггетску технологију на свијету. Ова термоелектрана има снагу 300 мегават часова, али ми смо једина компанија која прави ову врсту технологије и за јединице од 600 мегавата", рекао је Ченг.

Директор Рудника и ТЕ Станари Ивица Јаковљевић рекао је да ће од изградње ТЕ Станари имати користи цијела локална заједница и цијела РС, јер ће у току изградње објекта бити ангажовани и домаћи подизвођаћи радова.

"Знамо које су нам обавезе, имамо довољно знања и сигурни смо да ћемо 2015. године успјети да ТЕ Станари поставимо у комерцијални рад", истакао је Јаковљевић.

Генерални директор једног од подизвођача радова, грађевинског предузећа "Градип" из Прњавора Бранимир Бијелић рекао је да ово предузеће већ градило један објеката за ЕФТ Групу, а да је сада ангажовано на градњи кампа за кинеске раднике на ТЕ Станари, чиме су осигурали кредибилитет за наставак сарадње на изградњи саме електране.

ЕФТ Рудник и Термоелектрана Станари је концесионар за експлоатацију лигнита из станарског басена и изградњи истоимене термоелектране на период од 30 година, с могућношћу продужетка на још 15 година.

Резерве лигнита у станарском басену износе 108 милиона тона. Уговор са кинеском компанијом о изградњи термоелектране по систему кључ у руке потписан је 5. маја прошле године. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *