Градња обустављена до референдума, демонстранти одбили Ердогана

Турски премијер одржао је ноћас хитан састанак с лидерима демонстраната пошто су они одбили његово „последње упозорење“ да се повуку из парка Гези. Представници групе "Таксим солидарности" отпутовали су у Анкару, гдје су касно синоћ неколико часова разговарали са Тајипом Реџепом Ердоганом у његовој резиденцији, пренијела је агенција АФП. После разговора, који је потрајао неколико […]

петак, јун 14, 2013 / 10:17

Турски премијер одржао је ноћас хитан састанак с лидерима демонстраната пошто су они одбили његово „последње упозорење“ да се повуку из парка Гези.

Представници групе "Таксим солидарности" отпутовали су у Анкару, гдје су касно синоћ неколико часова разговарали са Тајипом Реџепом Ердоганом у његовој резиденцији, пренијела је агенција АФП.

После разговора, који је потрајао неколико сати, портпарол Ердоганове партије АКП, Хусеин Челик, истакао је да влада неће учинити никакву промјену у парку до референдума, који је влада предложила и на коме би грађани одлучивали о плановима за преуређење Истанбула.

"Желимо да знамо шта грађани Истанбула мисле, њихове одлуке су нам веома важне", додао је портпарол АКП.

Али, чак и док су разговори трајали, полиција је испалила сузавце на око 200 демонстраната окупљених у центру Анкаре, недалеко од Ердоганове канцеларије. Полиција је употријебила и водене топове да би разбила скуп и ухапшено је петоро демонстраната.

Ердоган поручио: Парк је и наш

У Истанбулу су демонстранти провели још једну ноћ у парку Гези, стрепећи од евентуалне акције полиције. Градоначелник Истанбула Хусеин Авни Мутлу рекао је да ће полицијска операција бити спроведена само према онима који стварају неред и проблеме.

Нешто раније јуче Ердоган је у телевизијском обраћању упутио последње упозорење демонстрантима. "Ово је моје последње упозорење: мајке и очеви, вратите вашу дјецу кућама", рекао је тада Ердоган, додавши да "Парк Гези не припада онима који су га окупирали. Он припада свима".

Протести за спас око 600 стабала у парку Гези започели су 31. маја, а потом су прерасли у антивладине протесте у више турских градова. У протестима је живот изгубило петоро људи, укључујући полицајца, а близу 5.000 људи је повријеђено.

САД и друге западне земље критиковале су Ердогана због начина рјешавања кризе, а Европски парламент јуче је усвојио резолуцији у којој је турска влада упозорена да не предузима "оштре мјере против мирољубивих демонстраната".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *