Градња нових хидроелектрана на Дрини за 2 године

Почетак изградње хидроенергетског система Средња Дрина може се очекивати за двије године, рекли су у Електропривреди РС, која је са Електропривредом Србије носилац овог пројекта.  У ЕРС наводе да предложено техничко рјешење на средњем току Дрине подразумијева изградњу три хидроелектране у каскади – Дубравица, Тегаре и Рогачица, укупне инсталисане снаге 321,45 мегавата са просјечном годишњом […]

понедељак, март 21, 2011 / 07:54

Почетак изградње хидроенергетског система Средња Дрина може се очекивати за двије године, рекли су у Електропривреди РС, која је са Електропривредом Србије носилац овог пројекта.

 У ЕРС наводе да предложено техничко рјешење на средњем току Дрине подразумијева изградњу три хидроелектране у каскади – Дубравица, Тегаре и Рогачица, укупне инсталисане снаге 321,45 мегавата са просјечном годишњом производњом струје од око 1.200 гигават-часова, пишу "Независне новине".

"Ово рјешење, према досадашњим анализама, технички је изводљиво и има економске параметре који су бољи од других рјешења која су анализирана на том подручју. Да би се дошло до коначног техничког рјешења потребно је израдити већи ниво документације, односно идејни пројекат са студијом оправданости", прецизирао је извршни директор за инвестиције и развој ЕРС-а Владислав Владичић.

ЕРС и "Електропривреда Србије" су у септембру прошле године закључили споразум о заједничкој изради студије оправданости за ХЕС Средња Дрина са идејним пројектом, након чега су прелиминарни споразум о сарадњи на том пројекту склопили ЕПС и италијанска компанија "Сеци Енергиа". Вриједност инвестиције процјењује се на 830 милиона евра.

Владичић каже да у овој фази електропривреде РС и Србије настављају сарадњу, док се укључивање "Сеци Енергије" оставља за касније, када буде израђена студија оправданости. Избор Италијана за стратешког партнера ЕРС-а је у надлежности Владе РС и представља један од начина додјеле концесије.

"Завршетак истражних радова, израда техничке документације, добијање потребних дозвола и сагласности за градњу објеката планирано је да се реализује у наредне двије године. Након тог периода може се приступити извођењу грађевинских радова, што свакако зависи од интереса носиоца концесионог права, односно инвеститора", истакао је Владичић.

Коментаришући судбину другог великог хидроенергетског пројекта – ХЕС Горња Дрина, за који је прошле године поништен тендер за избор стратешког партнера након пријаве само једног заинтересованог инвеститора, у ЕРС-у су оцијенили да су разлог томе били строги критеријуми избора.

"Влада РС заједно са ЕРС и даље интензивно преговара у вези с избором стратешког партнера. Веома велики број компанија исказао је интерес, али смо и даље опредијељени да стратешки партнер за Горњу Дрину може да буде само нека респектабилна компанија. Стратешки партнер за хидроенергетски систем Горња Дрина биће изабран у овој години, а процес одабира ће бити законит и транспарентан", нагласио је Владичић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *