Грачаница: Парастос за жртве НАТО агресије

ГРАЧАНИЦА – Епископ рашко-призренски Теодосије служиће данас у Грачаници парастос за жртве НАТО агресије 1999. године. Парастос ће у 11.00 часова бити служен испред локалног Дома културе на платоу гдје је почетком прошле године подигнут крст, на локацији на којој би, како је планирано, требало да буде подигнуто спомен-обиљежје. Под мотом "Да се не заборави" […]

четвртак, март 24, 2011 / 08:23

ГРАЧАНИЦА – Епископ рашко-призренски Теодосије служиће данас у Грачаници парастос за жртве НАТО агресије 1999. године.

Парастос ће у 11.00 часова бити служен испред локалног Дома културе на платоу гдје је почетком прошле године подигнут крст, на локацији на којој би, како је планирано, требало да буде подигнуто спомен-обиљежје.

Под мотом "Да се не заборави" преостали Срби из централног Косова послаће поруку да нису заборављени невино страдали, као ни злочини који су почињени током НАТО агресије, најављено је из градске Скупштине Приштине измјештене у Грачаници.

НАТО је 24. марта 1999. године отпочео ваздушне нападе на тадашњу Савезну Републику Југославију.

У нападима, који су без прекида трајали 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири. Економски експерти из Групе-17 процијенили су штету на око 30 милијарди долара. Коначан број жртава званично није саопштен, а српске процјене се крећу од 1 200 до 2 500 погинулих и 5 000 рањених.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *