Голић: Одговорили смо на тужбу против ХЕ Дабар

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да је ресорно министарство одговорило на тужбу федералног Министарства екологије и туризма за поништење Студије утицаја Хидроелектране /ХЕ/ „Дабар“ на животну средину, али да у овом тренутку не треба прејудицирати судску одлуку. "Не знамо да ли је суд уопште узео у разматрање […]

четвртак, мај 30, 2013 / 08:18

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да је ресорно министарство одговорило на тужбу федералног Министарства екологије и туризма за поништење Студије утицаја Хидроелектране /ХЕ/ „Дабар“ на животну средину, али да у овом тренутку не треба прејудицирати судску одлуку.

"Не знамо да ли је суд уопште узео у разматрање њихов поднесак, али не треба прејудицирати одлуку Суда", рекла је Голићева Срни.

Она је подсјетила да су представници Федерације БиХ били дио радне групе и учествовали на јавној расправи о нацрту студије, те да нису имали примједби, али да су у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске послије сазнали да је покренут спор код Окружног суда Бања Лука за поништавање рјешења којим је одобрена Студија утицаја на животну средину.

Федерално министарство екологије и туризма покренуло је спор код Окружног суда Бања Лука ради поништења Рјешења Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске којим се одобрава Студија утицаја на животну средину пројекта ХЕ "Дабар" на сливу Заломке на профилу Пошћење, на територији општина Билећа, Невесиње и Берковићи пројектоване снаге 159,15 мегавата.

Од Урбанистичко-грађевинске и еколошке инспекције Републике Српске се тражи да наложе инвеститору, те другим субјектима прекид и обустављање свих радњи на спорном подручју до правоснажног окончања судског поступка.

Прошле године урађена је Студија утицаја Хидроелектране "Дабар" на животну средину, након чега је проведена јавна расправа и добијена еколошка дозвола за градњу ХЕ "Дабар".

Студија утицаја ХЕ "Дабар" на животну средину израђена је у складу са постојећом легистативом, уз учешће експерата из Републике Српске, Федерације БиХ и Хрватске.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *