Годишњица страдања у западној Крајини

У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова данас ће Мркоњић Граду бити обиљежено 17 година од страдања Срба у западној Крајини, из које је са својих вјековних огњишта протјерано више од 120.000 људи, а убијено 1.650 српских војника и цивила. Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић поручио је да Српска не […]

среда, октобар 10, 2012 / 09:11

У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова данас ће Мркоњић Граду бити обиљежено 17 година од страдања Срба у западној Крајини, из које је са својих вјековних огњишта протјерано више од 120.000 људи, а убијено 1.650 српских војника и цивила.

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић поручио је да Српска не може и неће да прихвати чињеницу да нико није одговарао ни након 17 година од агресије оружаних снага Хрватске и Петог корпуса Армије БиХ на 13 западнокрајишких општина Републике Српске.

"Српска неће и не смије заборавити овај злочин. Наша је дужност и обавеза према жртвама, али и према њиховим породицама, да учинимо све што је у нашој моћи да они који су починили тај злочин одговарају пред лицем правде. Нећемо стати са том борбом док год кривци за недјела која су починили према невиним српским жртвама не буду процесуирани", наводи се у писаној изјави премијера Џомбића достављеној медијима поводом обиљежавања страдања Срба у западној Крајини.

Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић изјавио је да је крајње неприхватљиво да ни након 17 година од стравичног злочина над српским војницима и цивилима у Мркоњић Граду још нико није одговарао.

"Неприхватљиво је да још нико није одговарао за многобројне злочине над српским војницима и цивилима на подручју западне Крајине од уласка Хрватске војске 1995. године до повратка српског становништва у фебруару 1996. године", рекао је Велимировић Срни.

Савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске генерал Милан Торбица рекао је да је агресија оружаних снага Хрватске и Петог корпуса Армије БиХ извршена у септембру и октобру 1995. године на 13 западнокрајишких општина Републике Српске.

Он је навео да се агресија тада десила на општине Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни.

Позивајући се на податке Републичког центра за истраживање ратних злочина, Торбица је рекао да је до сада ексхумирано 1.214 тијела, док се још потражује 420 тијела убијених српских војника и цивила.

"За 117 дана хрватске агресије на подручју Мркоњић Града порушено је и запаљено 2.308 стамбених објеката, док је око 3.000 стамбених објеката уништено и опљачкано тако да се ратна штета само у овој општини процјењује на око 670 милиона КМ", истакао је Торбица.

Он је рекао да је на православном гробљу у Мркоњић Граду пронађена највећа масовна гробница са тијелима 181 звјерски убијеног српског цивила и војника, док је у мањим гробницама у Мркоњић Граду пронађено још 176 тијела.

"Ове масовне гробнице свједоче о стравичном злочину који се десио над српским цивилима и војницима у агресији хрватских снага, Петог корпуса Армије БиХ и НАТО који им је пружао помоћ у тој операцији", додао је Торбица.

Говорећи о протоколу обиљежавања, предсједник Пододбора за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић рекао је да обиљежавање страдања Срба у западној Крајини почиње 10. октобра у 11.00 часова служењем парастоса и полагањем цвијећа на Спомен-обиљежје масовне гробнице на градском гробљу у Мркоњић Граду.

Дуњић је навео да је у 12.00 часова предвиђено полагање цвијећа на Централном спомен-обиљежју погинулим борцима Мркоњић Града у одбрамбено-отаџбинском рату, док је у 12.30 часова предвиђено обраћање званичника и културно-умјетнички програм.

Он је рекао да је Одбор упутио иницијативу Министарству просвјете и културе Републике Српске да се средњошколској омладини омогући присуство овом обиљежавању, те молбу представницима борачких организација, породица погинулих и несталих из 13 западнокрајишких општина да присуствују овом догађају./Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *