Годишњица присаједињења Војводине Србији

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић положио је венац на Спомен-плочу зграде у којој је, на данашњи дан 1918. године, одржана историјска сједница Велике народне скупштине Срба, Буњеваца и других Словена у Банату, Бачкој и Барањи, о присаједињењу Војводине Краљевини Србији. Одлуку о присаједињењу донијело је једногласно 757 делегата. „Веома је важно што се сваке године […]

петак, новембар 25, 2011 / 18:43

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић положио је венац на Спомен-плочу зграде у којој је, на данашњи дан 1918. године, одржана историјска сједница Велике народне скупштине Срба, Буњеваца и других Словена у Банату, Бачкој и Барањи, о присаједињењу Војводине Краљевини Србији.

Одлуку о присаједињењу донијело је једногласно 757 делегата.

„Веома је важно што се сваке године окупљамо на данашњи датум, који је определио будућност наше земље. Не смемо заборавити људе који су у датом времену донели правилне одлуке и допринели миру и стабилности. Данас је у Војводини у званичној употреби шест језика и никада не треба да се делимо по вери и нацији, већ да живимо у добрим међуљудским односима”, истакао је Павличић.

Уколико погледамо у историју, ово присаједињење десило се тек седам дана  прије него што је формирана краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, 1. децембра. Данашњи аутономаши (углавном без војвођанских корјена и досељени комунистичким декретима) ће свакако рећи да је то мали историјски период те да је Војводина увијек имала неки одвојен статус од Србије.

Али учитељица живота је немилосрдна. Могућност да се Банат, Бачка и Барања прикључе директно краљевини СХС је постојала, али су је посланици одбили. Сва филозофија је објашњена у ријечима једног од најугледнијих чланова скупштине, Јаше Томића: "Прво да обучемо српску кошуљу, па ћемо онда југословенски капут."

Поводом 93. гогодишњице значајног догађаја, код зграде садашње Војвођанске банке, некадашњег Хотела „Гранд”, венце су положили и представници Скупштине града, Савеза потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године, Српске радикалне странке и Удружења грађана Буњеваца.

„Јадна би била Србија без Војводине, а још би јаднија била Војводина без Србије. Зато је данашњи датум присаједињења покрајине својој матици један од најважнијих у историји српског народа”, истакао је председник Савеза потомака ратника пуковник у пензији Љубомир Марковић. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *