Генерална проба

Срђан Мазалица износи своје виђење последњих значајних одлука Народне скупштине Републике Српске На посљедњој сједници Народне скупштине Републике Српске усвојили смо Стратегију запошљавања и Стратегију развоја малих и средњих предузећа и предузетништва… На посебној сједници смо донијели Одлуку о расписивању референдума у Републици Српској, са питањем за грађане да ли подржавају наметнуте законе Високог представника у […]

понедељак, април 18, 2011 / 07:29

Срђан Мазалица износи своје виђење последњих значајних одлука Народне скупштине Републике Српске

На посљедњој сједници Народне скупштине Републике Српске усвојили смо Стратегију запошљавања и Стратегију развоја малих и средњих предузећа и предузетништва… На посебној сједници смо донијели Одлуку о расписивању референдума у Републици Српској, са питањем за грађане да ли подржавају наметнуте законе Високог представника у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву, те њихову неуставну верификацију у Парламентарној скупштини БиХ.

Свака држава треба да води рачуна о свом економско-социјалном развоју, али и да штити права и интересе својих грађана. Незапосленост, сиромаштво и криза не могу бити разлог да зажмиримо на кршење уставно-правног поретка и позиције Републике Српске унутар БиХ, на понижавање властитих грађана, на стварање претпоставки да ће наша дјеца за 20, 30 или 50 година учити из уџбеника да смо сви, колективно, били злочинци и агресори.

Расписујемо ли референдум, производимо ли сукоб са ОХР-ом, распирујемо ли међунационалну мржњу, да бисмо преусмјерили пажњу јавности са економско-социјалних тема, посљедица економске кризе и тешког социјалног стања?! …теза коју је пласирао управо Високи представник, кога ти исти грађани, за које је он толико забринут, не бирају, и којима он (на изборима), нити њиховим изабраним представницима, не полаже рачуне. А требао би! …барем тако пише у Дејтонском мировном споразуму, јер Република Српска је страна потписница.

Ниједна озбиљна држава ни друштво неће допустити да њеним грађанима суде на основу закона који су донешени након почињавања наводних кривичних дјела, и на основу исказа ментално неуравнотежених и неурачунљивих свједока. Ниједна озбиљна држава ни друштво, нити народ, не може прихватити чињеницу да још нису процесуирани злочини над припадницима њеног народа, те да се тужбе вуку по ладицама тужилаштва док сви свједоци не одустану од свједочења због понижавања, или док сви не помру. Ниједан озбиљан ентитет не смије прихватити да се у другом ентитету власт формира нелегално и неуставно, јер ако то прихвати, прихватиће и евентуално кршење устава који штити права тог истог ентитета.

Неке државе, зарад интереса својих грађана, врше агресију над другим државама и другим народима. Неке државе, зарад интереса великих компанија, крше права и интересе грађана других држава. У неким другим федералним државама се дешавају политички процеси који воде ка ревизији уставности за све агенције и институције на нивоу федерације (јер за њихово оснивање није постојао уставни основ), те идентификацију оних агенција и институција чија би се надлежност могла пренијети на федералне јединице.

У неким другим федералним државама се дешавају политички процеси који воде ка стављању ван снаге неуставних закона којима се одређене надлежности преносе са нивоа федералних јединица на ниво федерације. Само се у нашој државној заједници то проглашава подривањем институција, стварањем кризе, изазивањем међунационалне мржње. Само се у нашој државној заједници то проглашава неодговорним према грађанима који тешко живе, који имају ниске плате и пензије, или су незапослени.

Само у нашој државној заједници се не смије поставити питање постоје ли једнака права и правда за све. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *