Гбагбо није пристао на компромис

Преговори под надзором УН и Француске о повлачењу са власти лидера у Обали Слоноваче Лорена Гбагбоа су пропали, изјавио је данас шеф француске дипломатије Алан Жипе. "Преговори који су јуче трајали сатима између Гбагбоа и власти Обале Слоноваче су пропали, јер Гбагбо није пристао на компромис", рекао је Жипе у парламенту. Гбагбо одбија да призна […]

среда, април 6, 2011 / 22:58

Преговори под надзором УН и Француске о повлачењу са власти лидера у Обали Слоноваче Лорена Гбагбоа су пропали, изјавио је данас шеф француске дипломатије Алан Жипе.

"Преговори који су јуче трајали сатима између Гбагбоа и власти Обале Слоноваче су пропали, јер Гбагбо није пристао на компромис", рекао је Жипе у парламенту.

Гбагбо одбија да призна изборни пораз и тврди да је он поново изабран за предсједника на изборима који су одржани у новембру. Изборна комисија, УН и већи дио међународне заједнице признали су побједу његовог противника Аласанеа Уатаре.

У Абиџану, највећем граду Обале Слоноваче, тренутно је мирно послије жестоких окршаја који су услиједили када су Уатарине снаге напале Гбагбово упориште у предсједничкој палати.

Гбагбо је опкољен са својом породицом у бункер испод резиденције коју контролишу његове снаге, али и даље одбија да се преда. Ово подручје надлијећу хеликоптери мисије УН.

Међународни кривични суд саопштио је да је његово тужилаштво почело да сакупља доказе о наводним масовним убиствима на западу Обале Слоноваче и да се планира формално покретање истраге.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *