Гаспром обећао гасовод, а Српска права на експлоатацију

На састанку предсједника РС Милорада Додика и предсједника Управног одбора “Гаспрома“, Алексеја Милера разговарало се о испоруци гаса Републици Српској, која ће се реализовати чувеним краком “Јужног тока“ На јучерашњем састанку у београду најављено је да ће почетком децембра у Москви почети преговори у вези са испоруком гаса за Српску, која би требало да се […]

уторак, новембар 22, 2011 / 08:37

На састанку предсједника РС Милорада Додика и предсједника Управног одбора “Гаспрома“, Алексеја Милера разговарало се о испоруци гаса Републици Српској, која ће се реализовати чувеним краком “Јужног тока“

На јучерашњем састанку у београду најављено је да ће почетком децембра у Москви почети преговори у вези са испоруком гаса за Српску, која би требало да се врши краком гасовода Јужни ток, који ће из Србије ићи ка РС.

Додик је рекао да ће разговори у Москви бити о конкретном пројекту, како би били дефинисани сви детаљи и да је Српска  спремна да понудимо све могућности за добре пословне операције ‘Гаспрома’.

“Спремни смо да разговарамо о изградњи електране на гас, која би у сарадњи са ‘Гаспромом’ могла да буде лоцирана у РС, као и другим активностима у вези топлификације градова на гас”, рекао је Додик медијима из Српске.

Потрага за нафтом у РС недавно је почела, а Додик и Милер нису наравно заобишли ни ту тему. Напротив, Додик је руском гиганту обећао ексклузивно право на експлоатацију на нашим просторима, чим “Гаспром“ одлучи да му је нешто интересантно.

“Господина Милера сам увјерио да ће без оклијевања, чим са становишта њихове пословне политике буде за њих интересантно да се укуључе у неку експлоатацију, они добити право за експлоатацију на тим просторима”.

Милер је рекао да је за Србију завршена студија изводљивости за гасовод Јужни ток и додао да ће постојати и крак за РС.лошким истраживањима, те сарадњи у вези са прерадом нафте.

“Ја сам објаснио како се одигравају послови у вези Рафинерије нафте у Панчеву, а предсједник ме је информисао о могућностима које постоје у РС. Надам се да ћемо моћи да нађемо нове могућности за сарадњу”, истакао је Милер.

Предсједник Управног одбора руске компаније “Гаспром” Алексеј Милер пустио је у рад подземно складиште гаса Банатски Двор, у присуству предсједника Србије Бориса Тадића и директора “Србијагаса” Душана Бајатовића. Тадић је истакао да отварање подземног складишта гаса у Банатском Двору показује да је била исправна одлука о стратешком партнерству са “Гаспромом”, истичући да Србија може поново бити важно енергетско чвориште у југоисточној Европи. Србија и Русија ће преговарати о нижој цијени руског гаса за Србију, али прво мора да се направи уговор који то регулише, речено је у Банатском Двору.

Тадић је додао да сарадња са руским компанијама само ојачава међународну позицију Србије, која је заинтересована за проширење сарадње са руским, али и са свим компанијама из свијета.

“Кад год буде био грађен гасовод кроз Србију, један крак ићи ка Босни и Херцеговини“, потврдио је и Борис Тадић.0 КОМЕНТАРА

  1. Ko ce da trosi taj gas? Ovo stanovnista sto ima jedva krpi za drva..a o uvodjenju i placanju prikljucaka pa i placanju racuna samog gasa u nekoj mjeri koja bi zadovoljila investitora nekog u RS izlisno je pricati..plus nam je industrija unistena totalka.

  2. Боље,боље да нема тог „крака“.Шта ће нам.А и ако има нафте,боље нека стоји док је ми сами не будемо могли експлатисати.Значи заувек.

  3. Bigeru, još nisi dobio nogu? Kakve veze imaš ti sa nama? Ti nisi mi. Sanja naftu od straha da će mu biti kao Gadafiju. Jedno će dosanjati: ili naftu, ili Gadafija.Šta god bilo od ovo dvoje mi smo na dobitku.

  4. Од како смо добили „нашу“ рафинерију, литар дизела се попео на 2,41 км, а још кад добијемо и „нашу“ нафту тек ће тад бити рекордних цијена. За то вријеме гас може да послужи само за самоспаљивање појединих.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *